Hlavní obsah

Mazda čeká letos kvůli zemětřesení pokles zisku o 16 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Mazda Motor čeká v letošním fiskálním roce pokles provozního zisku o 16 procent na 20 miliard jenů (4,2 miliardy Kč). Důvodem je přerušení výroby po březnovém zemětřesení a silný jen. Firma současně oznámila, že společně se Sumitomo Corp postaví novou továrnu v Mexiku.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mazda očkává kvůli tsunami a silnému jenu nižší zisk.

Článek

Čistý zisk má dle předpokladů do konce března 2012 činit jednu miliardu jenů. Loni firma hospodařila s čistou ztrátou 60 miliard jenů.

Výstavba továrny v Mexiku je součástí plánů Mazdy na expanzi na rozvíjejících se trzích. Investice má činit 500 miliónů USD (8,5 miliardy Kč) a výroba má začít v dubnu 2013. Vozy z továrny budou určené hlavně pro trhy střední a jižní Ameriky.

Mazda chce vyrábět v závodě modely Mazda2 a Mazda3 a motory. Kapacita výroby má být 140 000 vozů a při plném provozu závod zaměstná 3000 osob. Mazda bude mít ve společném podniku se Sumitomo podíl 70 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám