Hlavní obsah

Maybach Opera je vizí superluxusního auta budoucnosti

Značka Maybach, kdysi velké jméno v luxusních automobilech, dnes „jen” ukazuje superluxusní koncepty a slouží jako nejvyšší výbavový stupeň Mercedesů. Podle jihokorejské designérky Dahye Jeongové by k tomu mohl přidat vlastní model - tedy, ve chvíli, kdy budou autonomní vozy skutečně fungovat.

Foto: Dahye Jeongová

Maybach Opera si bere inspiraci z operních domů po celém světě.

Článek

Koncept Opera si bere inspiraci z operních budov po celém světě. Je plně autonomní; řidič by toho zevnitř ani moc neviděl: čelní sklo vozu je téměř v jedné rovině se střechou.

Foto: Dahye Jeongová

Maybach Opera nemá dveře, nastupuje se zádí.

Ta je protažená až dozadu a právě jí se nastupuje - horní část vozu, která je jednostranným zrcadlem, se zvedne a pasažéři vstoupí do interiéru zezadu. Všimněte si, že tu nejsou žádné dveře. Když tedy vedle vás někdo zaparkuje příliš natěsno, nebudete mít problém se do auta dostat a neumažete si přitom smoking.

Za zmínku stojí extrémně dlouhá kapota, která je po stranách protažena až k zádi auta. Pokud jako my přemýšlíte, jestli se pod ní skrývá vidlicový dvanáctiválec, nemůžeme sloužit - designérka informace o pohonu nesdílela. Na některých ilustracích ale můžeme vidět cosi, co vypadá jako výfuky.

Foto: Dahye Jeongová

Všimněte si, že na jedné z ilustrací má vůz výfuky. Jeho finální podoba na barevných obrázcích je ale trošku jiná.

Dvě šestice světel na přídi jsou označeny jako světla pro denní svícení; podobný motiv se opakuje i na zádi. Nakolik má vůz něco podobného světlometům, není jasné, ovšem musíme se ptát, zda zcela autonomní vozidlo vůbec tradiční světlomety potřebuje.

Foto: Dahye Jeongová

Může se pod dlouhou kapotou skrývat V12?

Můžeme v budoucnosti, byť daleké, s něčím takovým počítat na silnicích? Dieter Zetsche, šéf koncernu Daimler, o možných vlastních modelech Maybachu nic moc neprozradil. Značka sama ale čas od času nějaký koncept ukáže, letos to např. byl Vision Maybach Ultimate Luxury - a právě vlastní dílo má na výrobu mnohem větší šanci, než tento odvážný koncept.

Reklama

Výběr článků

Načítám