Hlavní obsah

Majitelé vozů GM si prosadili svolávací akci šesti milionů aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší americká automobilka General Motors (GM) svolá 5,9 milionu vozů kvůli potenciálně nebezpečným nafukovačům airbagů od japonské firmy Takata. Automobilka již dříve odhadla, že náklady na výměnu těchto nafukovačů dosáhnou 1,2 miliardy dolarů (téměř 27 miliard Kč).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Svolání automobilů v pondělí nařídil americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA). Automobilka se opakovaně snažila úřad přesvědčit, že opatření není nutné, protože neexistuje bezpečnostní riziko. Majitelé vozů však reagovali obviněním, že GM upřednostňuje své zisky na úkor bezpečnosti, napsala agentura AP.

Automobilka uvedla, že se i nadále domnívá, že svolání vozů není podložené faktickými a vědeckými poznatky. Rozhodla se však, že „se podrobí rozhodnutí NHTSA a začne podnikat nezbytné kroky”.

Nejen Holden a Saab. Značky, které pohřbil koncern GM

AutoMoto

Nafukovače společnosti Takata dělají automobilovému průmyslu starosti již několik let. Při aktivaci totiž mohou prasknout a vymrštit do vozu kovové části. Jsou spojovány s téměř třemi desítkami úmrtí a automobilky již kvůli nim musely svolat k opravě desítky milionů vozů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám