Hlavní obsah

Lotus příští měsíc představí elektromobil, první nový model od roku 2008

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O určitém restartu automobilky Lotus se mluví už delší dobu. V podstatě od roku 2007, kdy legendární britskou značku koupilo čínské Geely. První skutečně nový model se představí v červenci a bude do zásuvky.

Lotus Type 130Video: Lotus

 
Článek

Už 16. července představí Lotus „nejodvážnější auto svojí historie”. Alespoň tak hovoří Britové o chystaném elektromobilu. Bude se jmenovat Type 130. Právě na 130 kusů bude vyrobeno, což z modelu dělá obrovskou exkluzivitu.

Lotus už ale údajně registruje stovky zájemců, i když auto ještě ani nebylo představeno. Automobilka zatím uvolnila pouze jednu designérskou skicu a krátké video. Na vizualizaci je Type 130 velmi širokým a nízkým supersportem. Na délku by měla novinka mít asi jako model Evora, tedy přibližně 4,4 metru.

Foto: Lotus

Zatím jediná skica, či spíše šmouha, naznačuje podobu chystaného elektromobilu.

Type 130 bude podle informací britského Autocaru ctít tradice automobilky Lotus - tedy důraz na nízkou hmotnost. Pomoci k tomu má karbonový monokok. O parametrech pohonného ústrojí můžeme zatím jen spekulovat. Nicméně hovoří se o výkonu přesahujícím tisíc koňských sil a dojezdu přes 400 kilometrů na jedno nabití.

„Nechceme, aby si lidé mysleli, že to je jenom okruhové monstrum. Auto bude ve finále mnohem praktičtější a použitelnější. Nakonec ale nechceme vyrábět Bugatti, bude to stále Lotus,” nastiňuje charakter chystaného vozu Russel Carr, šéfdesignér Lotusu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám