Hlavní obsah

Loňský rok mohl být pro konvenční pohony aut přelomový, říká analýza

Prognózy pro automobilový trh ještě před rokem hovořily o tom, že poptávka po vozech se spalovacím motorem bude růst nejméně do roku 2022. Výsledky za druhou polovinu roku 2018 ale tato očekávání zchladily.

Foto: Petr Horník, Právo

Skutečný nástup aut, která „tankují” elektřinu, na výsluní možná už začal. (Ilustrační foto)

Článek

„Rok 2018 pravděpodobně uvidíme jako vrcholný v prodejích automobilů se spalovacími motory, alespoň podle globálních statistik do října spolu s odhady pro listopad a prosinec,“ komentuje situaci Felipe Munoz, automobilový analytik u firmy Jato Dynamics.

Kde je důvod? Faktorů je několik, jednak obchodní válka mezi USA a Čínou, jednak nová emisní pravidla v Evropě, ale hlavně zlepšující se dostupnost elektromobilů – klesající cena a rozšiřující se nabídka.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Nový Nissan Leaf je mezi elektroauty velmi zajímavou nabídkou.

Agentura Moody’s předpovídá, že se podíl elektromobilů na trhu zčtyřnásobí na 1,6 procenta a tak zachrání celkový automobilový trh před poklesem.

Zemí, která velké množství těchto elektromobilů pravděpodobně spolkne, by mohla být Čína. Podle starší zprávy Forbesu se tam v roce 2017 prodalo 579 tisíc nových elektromobilů.

Čína prodeje elektromobilů podporuje slevami na daních. V letošním roce také zavádí systém emisních kreditů; automobilky budou muset nasbírat určitý počet kreditů prodejem elektromobilů pod hrozbou pokut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám