Hlavní obsah

Legendární Suzuki Hayabusa se vrací ve třetí generaci

Novinky, Daniel Havlina

Suzuki Hayabusa je motocyklovým ekvivalentem toho, co pro auta znamená Bugatti Veyron. Jedná se o první přelomový stroj, který už v roce 1999 dokázal jet rychlostí až 312 km/h a zapsal se tak do historie. Teď je ovšem zpět, a to ve velké parádě.

Foto: Suzuki

Tři generace Suzuki Hayabusa

Článek

Pro mnohé milovníky motocyklů znamená Suzuki Hayabusa vlastně takový splněný sen. Když byla na přelomu tisíciletí motorka představena, a i smrtelníci mohli jezdit rychlostí okolo 300 km/h, působila jako zjevení.

Brzy poté se ovšem všechny motocykly začaly zpomalovat, a to kvůli dohodě mezi výrobci, kteří začali myslet na bezpečí svých zákazníků.

Hayabusa po několika letech musela pryč z výroby, protože její velký motor 1,3 litru přestal odpovídat emisním normám. Legenda se ovšem nyní vrací, a to ve velkém stylu. Prodávat by se přitom měla už na konci letošního února, a to i v Evropě.

BMW představuje retro motocykl s ledvinkami na přídi

AutoMoto

Už v pořadí třetí generace Suzuki Hayabusa dostala pod kapotu čtyřválcový motor s totožným objemem 1,3 litru, který nabídne maximální výkon 190 koňských sil při 9700 otáčkách za minutu. Výkonově si tedy nová hayabusa oproti druhé generaci o 7 koní pohoršila, ale ostatní čísla zůstala stejná, ne-li lepší. Co se maximální rychlosti týče, Suzuki ji stanovilo na hranici 299 km/h.

Nový model má pohotovostní hmotnost 264 kilogramů a dostal třeba vylepšený rám s dvojitými hliníkovými nosníky, plně nastavitelný podvozek KYB nebo velké brzdiče Brembo Stylema.

Autoři se mimo jiné chlubí i perfektním rozložením hmotnosti 50:50, desetistupňovou kontrolou trakce, oboustranným rychlořazením nebo asistentem rozjezdu do kopce. Motocykl navíc nově spadá do emisní kategorie Euro 5.

Výrobce elektrických skútrů Čezeta zřejmě skončí v insolvenci, nenašel kupce

AutoMoto

Cena pro český trh ještě není přesně stanovena, nicméně se dá očekávat cifra v přepočtu okolo 486 tisíc korun, za kterou motocykl pořídíte ve Velké Británii. Za své peníze mimo jiné dostanete i novou aerodynamickou karoserii nebo LED světlomety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám