Hlavní obsah

Lasery místo stěračů? Tesla si nechala patentovat sci-fi technologii

Novinky, laz

Internetem kolují patentové snímky od Tesly spolu s informací, že kalifornská automobilka pracuje na neobvyklé technologii. Laserové stěrače by mohly nahradit ty konvenční.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatímco na spoustě front se moderní automobil podrobil neskutečně kvapnému vývoji, stěrače jsou více méně podobné jako před lety.

Jistě, gumičky jsou z jiných materiálů, celá konstrukce používá modernější uchycení a je aerodynamicky efektivnější. Ale pořád to jsou prostě stěrače a mají typickou funkci, a to zbavovat řidiče vody a nečistot na čelním okně.

Americká Tesla ještě nestačila pořádně využít šoku, který způsobila představením extrémně hranatého pick-upu Cybertruck, a už zaujala něčím dalším. V minulých měsících letošního roku si Tesla nechala patentovat „Pulsed Laser Cleaning of Derbis Accumulated on Glass Articles in Vehicles and Photovoltaic Asemblies”, něco jako laserové stěrače likvidující nečistoty na skle a fotovoltaických plochách.

Nám se také smáli, utahuje si Škoda z Muskova Cybertrucku

AutoMoto

Jako první o patentu hovoří web Electrek. Z popisu dále vyplývá, že systém je připraven pro likvidaci nečistot na všech místech, pomocí kterých řidič vidí, tedy nejen na čelním okně, ale třeba také na soustavě kamer. Skládat by se měl ze soustavy optických zařízení, která nečistoty zaznamenají, a laserových projektorů. Ty pak nečistoty likvidují.

Scéna z Pelíšků nebo Tesla Multipla: Muskův Cybertruck baví internet

AutoMoto

V praxi by tak nová technologie měla umět sestřelit třeba hmyz, který zůstane na čelním okně a je těžké ho klasickými stěrači odstranit. Z předchozí citace pak vyplývá, že systém by měl i své domácí použití pro fotovoltaické elektrárny, jelikož Tesla své „chytré” střešní tašky nabízí už dva roky.

Zatím není jasné, jestli by si vůz s laserovými stěrači poradil i s deštěm, nebo jestli vědecké oddělení Tesly počítá jen s odstraňováním nečistot. Už vůbec pak nelze říct, jestli se podobné technologie můžeme někdy dočkat ve výrobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám