Hlavní obsah

Labutí píseň? Toyota GT86 připomíná slavný originál limitovanou edicí

O nástupci Toyoty GT86 se mluví už dlouho, ovšem zatím je na trhu ta současná. A ta se představila v limitované edici, která připomíná svou duchovní předchůdkyni z 80. let minulého století.

Foto: Toyota

Toyota GT86 Black Limited

Článek

Mezi fanoušky japonských aut je známá prostě jako Hačiroku, třebaže - anebo možná právě proto - to nikomu jinému nic neřekne. Pro normální smrtelníky to je Toyota Corolla Levin nebo Sprinter Trueno, podle toho, o jakém trhu se bavíme. Všude měla kódové označení AE86, pod nímž je dnes světoznámá. Vyráběla se v letech 1983 až 1987.

Foto: Toyota

Toyota AE86 Black Limited

Od té doby si ale získala ikonický statut jak kvůli ústřední roli ve světoznámém japonském animovaném seriálu Initial D, tak i proto, že stála u zrodu dnes nesmírně populární disciplíny driftování. Právě proto má „toyobaru”, které vzniklo ve spolupráci se Subaru, ve verzi od Toyoty číslo 86 v názvu.

Foto: Toyota

Toyota GT86 Black Limited

A právě tohle auto nyní dostává speciální edici Black Limited. Takovou edici, se stejným jménem i prvky, měla kdysi i Hačiroku. Klíčový je černý metalický lak a kola v bronzové barvě. Jinak si ji není možné objednat.

Možná důležitější jsou však změny vespod, přesněji tlumiče Sachs pro lepší komfort i jízdní stabilitu. Všimněte si také spoileru na víku kufru a v kabině loga Black Limited na semišem potažené palubní desce.

Foto: Toyota

Toyota GT86 Black Limited

Stejně jako původní AE86 Black Limted, i nová GT86 Black Limited bude vyráběna jen v omezené sérii. Ovšem zatímco té původní vzniklo 400 kusů, té nové bude jen 86. Japonští zákazníci si ji už můžou objednávat za cenu od 3 518 000 jenů, tj. 765 tisíc korun, a mimo Japonsko vůz k mání nebude.

Anketa

Patříte k fanouškům slavné Hačiroku?
Ano
67,8 %
Ne
4,7 %
Dodnes jsem nevěděl/a, že něco takového existuje
27,5 %
Celkem hlasovalo 214 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám