Hlavní obsah

Kolínská automobilka TPCA prodloužila odstávku, znovu spustit by se měla jako poslední

Novinky, laz

Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) prodloužila odstávku výroby kvůli pandemii koronaviru. Výrobní linky by se měly v Kolíně rozjet v pondělí 4. května, řekl v úterý mluvčí TPCA Tomáš Paroubek. Původně byl návrat zaměstnanců plánován na pátek 17. dubna.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba aut v kolínském závodě TPCA.

Článek

Výroba v kolínské automobilce se zastavila 18. března před půlnocí. S odstávkou kvůli koronaviru se spojila také plánovaná technologická odstávka.

„V současné době u nás probíhá mnoho úprav k zajištění bezpečného pracoviště z hlediska možného přenosu nemoci Covid-19,” informuje automobilka prostřednictvím sociálních sítí.

Automobilka Hyundai v Nošovicích jako první obnovuje výrobu

AutoMoto

Zaměstnanci automobilky budou po dobu odstávky výroby kompenzováni kombinací 85 procent platu a přesunutím směn na dobu po odstávce. V TPCA pracuje v současnosti zhruba 2500 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice a zároveň největšího zaměstnavatele na Kolínsku.

V automobilce se vyrábí druhá generace takzvaných kolínských trojčat, Citroenu C1, Peugeotu 108 a Toyoty Aygo. V příštím roce zůstane v podniku Toyota sama a přestěhuje do středních Čech část výroby nové generace hatchbacku segmentu B, Yarisu.

Toyota Yaris se bude vyrábět v Kolíně

Ekonomika

Podle aktuálního scénáře bude TPCA poslední velkou českou automobilkou, která obnoví výrobu. V úterý se po odstávce naopak znovu rozjel nošovický Hyundai.

Zpočátku se v továrně i kvůli hladkému náběhu výroby a důkladnému čistění bude místo obvyklých tří pracovat jen na dvě směny. Mladoboleslavská Škoda stále stojí, výroba by zde měla být spuštěna 27. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám