Hlavní obsah

Když auto pro sedm lidí umí stovku za pět sekund

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Specializovaná firma AMG, součást koncernu Mercedes-Benz, se neustále snaží překvapovat. Ženevský autosalon tak uvítá nejen luxusní sedan S 65 AMG, ale i velkoprostorový R63 AMG se sedmi sedadly. S výkonem 375 kW je to "typický" rodinný automobil.

Článek

Když v Detroitu ukázala značka AMG model S65 AMG [celá zpráva], všichni byli ohromeni. Tak gigantický výkon v sedanu přímo z továrny, to nemá každý. Tuningový partner Mercedesu však pokračuje dál. I rodina si jistě chce užít, tak nezbývá, než instalovat další silný (i když ne tolik) velkoobjemový agregát. Terčem se stala velkoprostorová řada R, primárně určená pro americký trh.

Osmiválec je novinkou

Vidlicový osmiválec o objemu 6,3 l dává maximální výkon 375 kW a točivý moment 630 Nm. Tyto úctyhodné hodnoty přenese na vozovku pouze pohon všech kol s automatickou převodovkou 7G-Tronic a možností ručního řazení buď pákou či tlačítky na volantu. Vzduchové pružení Airmatic bylo pro vysoké jízdní výkony upraveno. V nabídce budou obě karosářské verze - jak americká, tak i zkrácená evropská.

Ta kratší zvládne zrychlení z 0 na 100 km/h za 5,0 s (!), delší je o desetinu sekundy pomalejší. Maximální rychlost mají obě verze elektronicky omezenou na 250 km/h.

V sedmi na okruh

Také vzhled vozu byl lehce upraven. Asi nejvýraznější vnější změnou jsou jedenadvacetipalcová kola, která si lze objednat za příplatek. Jinak v základní výbavě najdeme kola o rozměrech 265/45 R20.

V interiéru najdete sportovní sedadla potažená kůží a alcantarou, černý hliník a Racetimer. To není nic jiného, než stopky měřící čas na okruhu, nejrychlejší kolo, maximální a průměrnou rychlost, ale i vzdálenost do konce kola či závodu.

Co je AMG?

Od roku 1967 bývalo AMG samostatným tuningovým úpravcem, který se zabýval pouze vozy Mercedes-Benz. Dlouholetá spolupráce vyplynula v čest být dvorním úpravcem této německé značky a připravovat vozy i na závody. Od roku 1999 se stala značka AMG součástí koncernu DaimlerChrysler.

Reklama

Související témata:

Související články

Mercedes-Benz S65 AMG: jen se zbrojním pasem

O Mercedesech se vždy mluvilo jako o "medvědech". Vrcholný model S65 AMG medvědí silou skutečně disponuje - při volnoběžných otáčkách kopne do kol "pouhými"...

Výběr článků

Načítám