Hlavní obsah

Kalifornie nebude kvůli Trumpovi kupovat vozy GM, Toyota a FCA

Novinky, fra

Americký prezident Donald Trump a stát Kalifornie spolu válčí kvůli emisním limitům. Aktuálně Kalifornie zakázala svým organizacím nákup automobilů od společností GM, FCA a Toyota, protože podporují návrhy amerického prezidenta.

Foto: General Motors

I když má koncern GM elektromobily, které by mohl v Kalifornii prodat (například Chevrolet Bolt), státním úřadům tam neprodá ani jedno.

Článek

Americký prezident vyzval sdružení amerických výrobců aut, aby jej podpořila při snaze zamezit Kalifornii vytvoření vlastních standardů emisí.

To minulý měsíc provedly koncerny GM, Toyota a Fiat Chrysler a firmy spojené ve sdružení Global Automakers. Kalifornie okamžitě provedla protiopatření. Oznámila, že od těchto firem neodebere pro své státní potřeby ani jediné auto. Uvádí to agentura Reuters.

Vláda proti vládě

Trumpova administrativa chce zrušit pravomoc Kalifornie, vymáhat vlastní pravidla emisních limitů a vyžadovat podíl automobilů s nulovými emisemi.

Naopak se zasadila, aby emisní limity v USA byly jednotné a zůstaly na hodnotě roku 2020 ještě minimálně dalších šest let, což je výrazně měkčí požadavek, než kolik byl dosud schválen vládou bývalého prezidenta Baracka Obamy.

Nenechám zemřít ani jednu značku, říká o fúzi s Fiat Chryslerem šéf PSA

AutoMoto

Kalifornie okamžitě tuto snahu napadla u soudu. Trump zase v reakci požádal automobilky, aby ho podpořily. Kalifornie prostřednictvím svého guvernéra Gavina Newsoma reagovala po svém. „Výrobci automobilů, kteří se rozhodli být na nesprávné straně historie, budou na špatném konci kupní síly Kalifornie.“

To znamená, že žádný státní orgán v Kalifornii už si nekoupí žádné vozidlo od výše zmíněných korporací. Přitom v letech 2016–2018 nakoupila Kalifornie za 58,6 milionu dolarů vozidla od General Motors, 55,8 milionu dolarů od společnosti Fiat Chrysler Automobiles, 10,6 milionu dolarů od společnosti Toyota Motor a 9 milionů dolarů od společnosti Nissan.

Chtěli byste novou Škodu Octavia jako kupé? Takhle by mohla vypadat

AutoMoto

Od ledna bude stát nakupovat pouze od výrobců, kteří uznávají kalifornskou zákonnou pravomoc stanovovat emisní normy. Mezi tyto výrobce patří Ford, Honda, BMW a Volkswagen. Společnosti v červenci uzavřely dohodu s Kalifornií o dodržování emisní normy.

Kalifornie navíc okamžitě zastavila veškeré nákupy státních agentur, které chtěly koupit sedany se spalovacím motorem. Tyto nové automobily budou muset být elektrické. Výjimku mají bezpečnostní a záchranné složky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám