Hlavní obsah

Jak zbavit auto koronaviru? Pomůže alkohol i mýdlo

Stejně jako je v současné době třeba mýt si ruce pečlivěji než kdy jindy, je vhodné pro prevenci nákazy nemocí Covid-19 čistit i své auto. Na která místa se zaměřit? Nejšpinavější jsou ta, na která se sahá nejčastěji.

Foto: Profimedia.cz

V žebříčcích nejšpinavějších míst v autě vždy vítězí místa, na která se sahá. Středová konzole není výjimkou.

Článek

Kamkoliv se dnes člověk podívá, vidí rady, jak na prevenci před nákazou koronavirem - bedlivě si mýt ruce, zakrýt si ústa a nos a nechodit ven, když nemusíme. Jenže potřebujeme pracovat, a spousta z nás k tomu potřebuje jezdit autem. A některá místa v jeho interiéru mohou být virů plná, tím spíš, pokud se v jednom autě střídá více lidí.

Udržování auta v hygienické čistotě přitom není nic zásadně složitého, alespoň podle webu Autoblog. Ten kontaktoval odbornici na čisticí chemii, která si nepřála být jmenována, ale rady poskytla. Ke stejným závěrům došla v rámci výzkumů napříč trhem i organizace Consumer Reports.

Fiat Chrysler zastavuje výrobu ve většině svých evropských závodů

AutoMoto

Vhodné je třeba i obyčejné mýdlo. „Mýdlo chemicky reaguje s povrchem viru tak, že ho velmi rychle degraduje a v podstatě ničí,” uvedla. Tekuté mýdlo na ruce či prostředek na mytí nádobí by tak měly fungovat.

Prostředky na bázi alkoholu je naopak třeba používat s rozvahou, protože sice fungují, ale alkohol způsobuje vysušování. To nevadí u plastových částí interiéru, ale kůží potažené části, tedy sedačky, výplně dveří, volanty, hlavice řadicích pák či palubní desky by mohly být poškozeny.

Foto: Profimedia.cz

Volant patří k nejšpinavějším místům v autě.

Trváte-li na použití alkoholu, namažte pak kůži v autě nějakou výživou. Existuje řada firem, které se na takové produkty specializují. Anebo použijte ubrousky na odstraňování make-upu, které obsahují i zvlhčovadla. Čemu je třeba se za každých okolností vyhnout, je bělidlo.

Vinylové či jiné syntetické materiály v interiéru jsou k vyčištění snazší - nic totiž, na rozdíl od kůže či látkových sedaček, neabsorbují. A po jakémkoliv čištění je třeba povrch utřít, nenechávat čisticí prostředek zaschnout.

Čistěte hlavně volant a to, na co se sahá

Jaká místa je nejdůležitější čistit? Jednoduše ta, na která se nejvíc sahá, anebo na která míří vydechovaný vzduch. I ten může obsahovat kapénky s virem. To znamená celý volant i s páčkami, hlavici řadicí páky, ruční brzdu a tlačítka i displej na středové konzoli.

Nezapomínejte však ani na kliky a madla dveří, tlačítka stahování oken nebo zadní části předních sedadel, vozíte-li někoho pravidelně vzadu. Také je vhodné očistit víčko hrdla palivové nádrže anebo klipsy bezpečnostních pásů.

V Česku se zotavili tři lidé s koronavirem

Koronavirus

Nejšpinavějšími místy v autě jsou obvykle volant, hlavice řadicí páky a madla. Různé studie označují za nejšpinavější i jiná místa, třeba panel rádia, ale všechna tato místa mají společné jedno - často se na ně sahá. A je vhodné nevynechat ani koberečky, zejména ten u řidiče.

Velmi vhodným místem k množení bakterií a životu virů jsou také výdechy ventilace a vůbec celý ventilační systém, zejména je-li venku i v autě vlhko. Proti tomu pomáhá dezinfekce klimatizace ozonem, kterou běžně provádějí automyčky a detailingové společnosti či servisy při výměně chladiva klimatizace. Právě automyčky nyní často pracují na bázi vyzvedávání aut od zákazníků, protože otevřené být nemohou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám