Hlavní obsah

Jak vypadá jízda pod vlivem alkoholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistá britská řidička usedla za volant pod vlivem alkoholu. Po velmi nesouvislé jízdě narazila do zaparkovaného vozu. Policie, kterou na vůz lidé upozorňovali už dříve, jí naměřila zhruba 2,1 promile alkoholu. Jízdu natočila její vlastní palubní kamera.

Foto: Profimedia.cz

Přístroj k měření alkoholu v dechu (Ilustrační foto)

Článek

Řízení pod vlivem alkoholu je pro drtivou většinu motoristů tabu. Přesto leckoho může napadnout, jaké to asi je. Díky řidičce bílého Vauxhallu (pro kontinentální evropu Opelu) Corsa z Velké Británie to nemusí zkoušet na vlastní kůži. Její jízda je totiž zaznamenána na videu, které pořídila její vlastní palubní kamera.

„Nebezpečí jízdy pod vlivem alkoholu jsou dobře zdokumentovaná – zhorší se vaše reakční doba, soustředění a hodnocení ostatních účastníků provozu a nebezpečí na silnici. Jenže pro spoustu lidí je obtížné si to představit. Tímto videem můžeme ukázat, jak to vypadá, když někdo skutečně řídí pod vlivem alkoholu,” komentuje video konstábl Nathan Langley z dopravní policie města Polegate v jižní Anglii, kde k incidentu došlo.

Odpoledne čtvrtého dubna policie přijala telefon s upozorněním na bílou corsu, která opakovaně odírala obrubníky. O něco později vytočil tísňovou linku někdo další s tím, že stejné auto jelo nevyzpytatelným způsobem a pak narazilo do zaparkovaného Audi.

Řidička, později identifikovaná jako 41letá učitelka jménem Louise Willardová, od nehody chtěla odjet, ale zakrátko zastavila. Po příjezdu policie nadýchala téměř trojnásobek povolené hodnoty alkoholu v dechu – 94 μg. Povolená hodnota je 35 μg.

Vyjádřeno v nejznámějších jednotkách, tedy promile alkoholu v krvi, je v Anglii a ve Walesu – nikoli ve Skotsku – povoleno řídit nanejvýš s 0,8 ‰. Hodnota u řidičky byla zhruba 2,1 promile.

Reklama

Výběr článků

Načítám