Hlavní obsah

Jak jednoduché. Seat v novém Leonu využil ambientní osvětlení pro signalizaci slepého úhlu

Nový Seat Leon je tady a přivezl s sebou i pár novinek a technologických vychytávek, které nedostali ani jeho koncernoví sourozenci Volkswagen Golf nebo mladoboleslavská Škoda Octavia. Jedním takovým systémem je inteligentní ambientní osvětlení.

Osvětlení v Seatu LeonVideo: Seat

 
Článek

Španělský výrobce při představení nového Seatu v obří továrně Martorell uvedl, že nový Leon, nejprodávanější model firmy, stojí na několika pilířích, které z něj dělají jedno z nejchytřejších, technologicky nejvyspělejších a také nejbezpečnějších vozidel v segmentu nižší střední třídy. A tomu pomáhá řada nových systémů.

Seat představil nový Leon, rovnou i jako kombi

Autosalon Ženeva

Například ambientní osvětlení interiéru, které začíná u A sloupku řidiče a elegantním pruhem pokračuje přes celou palubní desku až na její druhý konec.

LED pásek ale neumí jen „tupě“ svítit, dokáže třeba upozornit řidiče na to, že má ve slepém úhlu automobil, a to tak, že se žluto oranžově rozbliká, což se dá považovat za jednu z nejpůsobivějších vychytávek Leonu. Obyčejně pro to totiž auta potřebují kontrolku navíc.

Foto: Seat

Nový Seat Leon

Ambientní osvětlení umí mimo to řidiče uvítat v kabině, když nastartuje, nebo navodit dramatickou atmosféru, když se vůz přepne do módu sportovní jízdy. Nečekejte ho ale v základních modelech. Do výbavy ho dostala pouze verze Excellence a také nejprodávanější FR.

Cupra upraví nový leon ještě letos, nejspíš půjde o plug-in hybrid

AutoMoto

Zajímavostí je, že i přes časté „kastování“ automobilek v koncernu VW, kdy zde vládne Volkswagen následovaný Škodou a Seatem, dostal nový Leon systémy, které nelze nalézt ani v jeho sourozencích Golfu nebo Octavii.

Obě auta byla přitom představena v minulých měsících. Podobně chytré ambientní osvětlení ale nemá ani jedno z nich.

Reklama

Související témata:

Související články

Seat představil elektromotorku s dojezdem 115 km

Seat nebude vyrábět a prodávat jen automobily. V rámci své elektromobility nabízí i elektrické koloběžky a nově také skútr. Postupně se tak rozšíří její záběr...

Výběr článků

Načítám