Hlavní obsah

Jaguar XF 10: Formule na silnici

– PRAHA

U Jaguarů již drahnou dobu oprašují sportovní vůz XJ 220, který se na několik posledních let stal zástupcem supersportovních automobilů na normálních silnicích. Když zástupce automobilky oslovil přední designér Erwin Himmel se svým studiem Fuore Design a nabídl jim nový supersporťák, nezaváhali a nabídku přijali.

Foto: Policie ČR

Hledaný bankovní lupič

Článek

"Ve voze XF 10 jsme ztělesnili to, jak si představujeme auto snů," řekl Erwin Himmel. Dvoumístný Jaguar XF 10 postavil jeden z předních výrobců koncepčních vozidel firma Modarte z italského Turína vedená Stefanem Ardagnem.

Pod kapotou burácí 640 koní

Bez pěti centimetrů pětimetrový automobil poprvé lákal dychtivé zraky nadšenců na letošním autosalónu v Barceloně. Ozdobou byl i na mezinárodní výstavě koncepčních vozů AutoArt v rakouském Gratzu na přelomu května a června. Iniciátorem a kurátorem této jedinečné přehlídky je Erwin Himmel, který má na svém kontě designéra například Pajero Evolution, vítězný vůz letošního Dakaru. Himmel se v Gratzu narodil.

Šířka vozu dosahuje hodnoty 198 centimetrů při výšce pouhých 121cm. Studie váží 1350 kilogramů. X v názvu vyjadřuje úctu a uznání legendárním dvoumístným Jaguarům z 50tých let minulého století. Toto písmeno je navíc u Jaguarů velice oblíbené. F pak neznamená nic jiného než Formule. Číslo 10 udává počet válců.

Připoutejte se, startujeme

Ano a dostáváme se k tomu co vás všechny jistě zajímá nejvíce. A to, co se skrývá pod kapotou. Uložení desetiválce se čtyřmi ventily na válec je podobné jako ve formuli 1. Motorová jednotka o obsahu 7000 ccm disponuje silou 640 koní. Z 0 na 100 km/hod Jaguar XF 10 vystartuje za 3,8 vteřiny. Maximální rychlost by se měla šplhat až k hranici 340 km/hod s tím, že by vůz nemusel být vybaven omezovačem.

Z vzájemné spolupráce Fuore Design a Modarte vzešly studie vozů Subaru B11S, Mitsubishi Pajero Evolution 2+2 a Pajero Evolution. Tato tři auta se rovněž prezentovala na letošní přehlídce AutoArt v Gratzu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženevský debut vozítka Chrysler Airflite

V následujícím článku si zběžně představíme koncept vozu Airflite od automobilky Chrysler, který si svou světovou premiéru odbyl na právě probíhajícím 73....

Výběr článků

Načítám