Hlavní obsah

Indické Dillí zakázalo stará auta s naftovým motorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S okamžitou platností musí být zrušeny registrace všech vozidel v indickém Dillí, která jsou starší deseti let a pohání je naftový motor. Nové nařízení má zmírnit otřesné podmínky nejšpinavějšího města světa.

Foto: Profimedia.cz

Dillí je městem s nejšpinavějším ovzduším na zemi.

Článek

V ohromné metropoli, kde žije 14 miliónů lidí je provozováno asi 7,5 miliónu vozidel. Mnoho z nich je opravdu historických vraků, které místní mechanici dokážou udržet při životě velmi neotřelými způsoby. Ale je konec všem těmto vrakům a velkým znečišťovatelům ovzduší. Pokud bude auto starší deseti let a bude mít naftový motor, musí být vyřazeno z provozu.

Je to další z nařízení, které extrémně zasahuje do provozu automobilů s naftovým motorem v této zemi. Už loni soud zakázal prodej aut spalujících naftu v Dillí a nyní se uvažuje o další dani, která by mohla tyto vozy zatížit, tentokrát v celé zemi.

Indická vláda společně s vedením města se snaží snížit extrémní znečištění vzduchu emisemi, které sužuje metropoli prakticky půl roku. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je Dillí městem s nejšpinavějším ovzduším na zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám