Hlavní obsah

Indická Tata má díky Jaguaru a Land Roveru čtyřikrát větší zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická automobilka Tata Motors ve třetím finančním čtvrtletí minulého roku téměř zčtyřnásobila čistý zisk na 24,24 miliardy rupií (9,5 miliardy Kč) z 6,5 miliardy rupií před rokem. Za růstem stály zlepšené výkony britských luxusních značek Jaguar a Land Rover a silná domácí poptávka.

Foto: maž, Novinky

Tata Motors na autosalonu v Ženevě.

Článek

Čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků. Ti jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 21,86 miliardy rupií (8,5 miliardy korun). Celkové tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v prosinci meziročně stouply o 22 procent na 316,85 miliard rupií (123 miliard korun). Akcie firmy po zveřejnění čtvrtletních výsledků posílily o více než pět procent.

Čistý zisk divize Jaguar Land Rover činil téměř 20 miliard rupií. Tata divizi koupila v roce 2008 od americké automobilky Ford Motor za 2,3 miliardy dolarů (zhruba 41 miliard Kč). Očekává se, že divize bude v příštích čtvrtletích hlavním motorem růstu společnosti Tata, protože poptávka po luxusním zboží se zvyšuje, a to hlavně v rozvíjejících se ekonomikách.

Tata nyní těží z rychlého hospodářského růstu v Indii, který podporuje poptávku po automobilech. Celkový prodej osobních automobilů v Indii se loni díky stoupající kupní síle obyvatel zvýšil o rekordních 31 procent na 1,9 miliónu vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám