Hlavní obsah

Horké novinky natočeny v provozu, jízdní prezentaci Octavie a Leonu zrušila pandemie

Novinky, dh, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech měla odborná veřejnost zkoušet novou Škodu Octavia a Seat Leon. Sesterská vozidla se fintila před kamerovými štáby a fotografy ještě před příletem prvních hostů. Obě akce ale byly kvůli pandemii nového typu koronaviru zrušeny. Což ovšem nebrání tomu, představit si oba příbuzné na detailních záběrech z provozu.

Škoda Octavia Combi na ostrově KrétaVideo: Škoda Auto

 
Článek

Pečlivé jízdní záběry nové Škody Octavia Combi vznikaly na Krétě, v případě Seatu Leon v domovské Barceloně a v okolí továrny Martorell. Bohužel, nakonec bez přítomnosti veřejnosti, zástupců automobilek i novinářů.

Naštěstí, zvědavci se mohou novými sesterskými automobily na platformě MQB pokochat alespoň virtuálně. U Škody Octavia čtvrté generace vznikla paradoxní situace, kdy první kusy viděla veřejnost v showroomech už na konci minulého roku a mediální seznámení se ještě odsunulo, na druhou stranu detailní jízdní záběry jsme dosud neviděli. A s těmi jízdními dojmy to tento týden rovněž napravíme alespoň u nás v Česku.

U nového Leonu to tak ovšem není a v galerii najdete řadu dosud nezveřejněných snímků a také video.

Škoda představila novou Octavii

AutoMoto

Co se Octavie týče, Škoda ji pro tuto generaci osadila řadou motorizací. Zážehové motory jsou u nejprodávanějšího auta v portfoliu české automobilky k dispozici ve třech variantách. Octavia bude mít 1litrový motor s výkonem 110 koní, 1,5litrový agregát s výkonem 150 koní a vrcholný 2litrový motor s výkonem 190 koní.

Seat Leon při prvních veřejných jízdách v KatalánskuVideo: Seat

Naftové motory dostaly pod kapotou Octavie prostor pouze ve variantě se zdvihovým objemem 2,0 litru. Nejslabší z nich má 116 koní, zlatou střední cestu prezentuje agregát s výkonem 150 koní a nejsilnější verzí je motor s výkonem 200 koňských sil. Alternativce potěší 1,5litrový motor na CNG, dva mild-hybridní motory a vrcholný plug-in hybrid s výkonem 204 koní.

Zákazníci mohou vybírat ze šestistupňového manuálu, či ze sedmistupňové automatické převodovky DSG. Samozřejmostí bude i pohon všech čtyř kol.

Seat představil nový Leon, rovnou i jako kombi

Autosalon Ženeva

Seat Leon na stejné platformě nabídne velmi podobné motorizace, chybí jen nejsilnější naftový motor s výkonem 200 koní. Oba modely mají společný faktor i v technologiích v kabině, na kterých skupina VW rozhodně nešetřila. Velký displej infotainmentu, obrazovka místo budíků a řada bezpečnostních prvků.

Zatímco Octavia už na trhu je, Leon přijde do evropského ringu v květnu. Pokud se tedy do té doby rozjede výroba právě v Martorellu, kde je aktuálně zavřeno stejně jako v drtivé většině automobilek.

Anketa

Který z čtveřice nových kompaktů skupiny VW se vám zamlouvá nejvíce?
Audi A3
7,6 %
Seat Leon
51,2 %
Škoda Octavia
37,2 %
Volkswagen Golf
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 250 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám