Hlavní obsah

Henry Royce, jeden ze zakladatelů luxusní automobilky, se narodil před 155 lety

Novinky, mb, ČTK

Nejslavnější výrobce luxusních aut na světě byl založen v roce 1906 Charlesem Rollsem a Henrym Roycem, který v ní byl šéfkonstruktérem. První auto značky Rolls-Royce však vyjelo už v roce 1904. Royce se narodil 27. března 1863.

Foto: Profimedia.cz

Sir Frederick Henry Royce

Článek

Když chcete skutečně luxusní automobil, jdete ke značce Rolls-Royce. Dnes ji vlastní německé BMW, ale v roce 1906 ji zakládali dva pánové - Charles Stewart Rolls a Frederick Henry Royce.

Dnes tomu je přesně 155 let, kdy se Henry Royce narodil - 27. března 1863, jako nejmladší z pěti dětí v rodině mlynáře ve východoanglickém okrese Huntingdonshire. Po práci u železnice, u výrobce nástrojů a u elektrikářské společnosti začal s kamarádem podnikat ve svých 21 letech. Vyráběli malé elektromotory.

Na přelomu 19. a 20. století se začal čím dál víc zabývat automobily. Koupil si dva - De Dion a Decauville - ale nebyl s nimi spokojen. Takže je vylepšil a potom celkem tři kusy vyrobil a nazval je Royce.

Royce byl v automobilce přes techniku, Rolls přes byznys

Jedno z těchto aut zaujalo Charlese Rollse, který už tehdy prodával importovaná auta. Své síly spojili a první Rolls-Royce, označený 10 hp, se ukázal v Paříži v roce 1904. O dva roky později Rolls a Royce své partnerství stmelili založením firmy Rolls-Royce Limited, ve které byl Royce šéfkonstruktérem a Rolls investorem a jednatelem.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Phantom I (1927)

Od první světové války firma začala vyrábět i motory pro letadla, zprvu pístové, z nichž nejslavnější je asi model Merlin, vidlicový dvanáctiválec o objemu 27 litrů s kapalinovým chlazením.

Rolls ani Royce nebyli v čele své vlastní firmy příliš dlouho. Charles Rolls se v roce 1910 zabil při svém novém koníčku - letecké akrobacii. Přepracovaný Royce se stáhl do ústraní a konstruktéry vedl korespondenčně. Zemřel po nemoci 15. dubna roku 1933.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám