Hlavní obsah

Harley-Davidson se stahuje z největšího motocyklového trhu

Novinky, Milan Lažanský

Americký výrobce motocyklů se rozhodl opustit indický trh, který je největší na světě. Ročně se zde prodá 17 milionů motocyklů, pro zahraniční značky jde však o tvrdý chleba.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Odchod Harleye zahrnuje náklady na restrukturalizaci ve výši 75 milionů amerických dolarů, v přepočtu 1,7 miliardy korun, přibližně 70 propuštěných pracovníků a uzavření závodu v Bawalu v severní Indii. Továrna byla otevřena v roce 2011, kdy se Harley-Davidson snažil konkurovat místní značce Hero i japonské Hondě.

Podle BBC je tento odchod ranou pro snahu indického předsedy vlády Naréndry Módího nalákat nebo udržet zahraniční výrobce. Značka na indický trh dorazila před deseti lety, roční prodej se ale ustálil na pouhých 3000 kusech ročně.

Matná Škoda Rapid aneb Sen indického tunera jde do výroby

AutoMoto

Americký prezident Donald Trump si dříve stěžoval na vysoké daně v Indii, konkrétně se zmínil o poplatcích uvalených právě na motocykly Harley-Davidson. Indická dovozní cla byla snížena o 50 procent, ale značka se na vysoce konkurenčním trhu stále potýkala s problémy.

Harley má také vlastní trable, kdy zaznamenal první čtvrtletní ztrátu za více než deset let mezi dubnem a červnem tohoto roku. Nový generální ředitel Jochen Zeitze ruší stovky pracovních míst a zaměřuje se na klíčové trhy a modely.

Autosalon v Dillí: Indové překvapují, Číňané stále kopírují

AutoMoto

Indie se ukázala jako těžký trh i pro zahraniční výrobce automobilů. Rozhodnutí přichází pár týdnů poté, co Toyota uvedla, že v Indii nebude dále rozšiřovat své aktivity kvůli vysokému daňovému režimu v zemi.

Společnost General Motors se stáhla ze země v roce 2017, zatímco Ford loni souhlasil s přesunem většiny svých aktiv do společného podniku s indickým automobilovým gigantem Mahindra & Mahindra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám