Hlavní obsah

GTM 40TR: pokořitel Ariel Atomu

Novinky,

Stejná báze jako má Ariel Atom, ale ještě o něco lepší jízdní výkony. To jsou sliby, které dává výrobce nového GTM 40TR - britského ultralehkého sportovního vozu.

Článek

Jestli jde pokořit jeden z nejlehčích a podle několika zahraničních motoristických časopisů i nejdivočejší automobil světa Ariel Atom 2 ještě nevíme. Podle britského majitele firmy GTM to jde a jeho model 40TR to má dokázat.

Základ je stejný - čtyři kola, volant, dvě sedadla, mohutný rám, výkonný motor a ostré brzdy. Nic víc není potřeba. Automobil je oholený na "kost" a nic na něm není navíc. Prostě má všechno tam, kde má být, ale nic nesmí zvyšovat jeho váhu.

Jako pohonná jednotka i zde funguje agregát převzatý z Hondy Civic Type-R s výkonem 220 koní. Jenže dokáže prý na zrychlení pokořit i Ariel Atom 2, který stovku zvládl za 4,4 s. GTM by měl jít dokonce pod hranici čtyř sekund a také maximální rychlost má být vyšší (241 proti 218 km/h).

Pro připomenutí - co je Ariel?

Ariel Atom 2 je patrně jeden z nejsportovnějších automobilů, který je na světě v prodeji. Jeho hlavním esem je jeho hmotnost, která je opravdu minimální. Vždyť také na hliníkovém rámu je minimum panelů, které by omezovaly přístup vzduchu do kokpitu. V přepočtu na jednu tunu vozu připadá neuvěřitelných 600 koní. Takže když do trojčlenky dosadíme jeho skutečných 220 koní... 366 kg je opravdu šílená hodnota.

Ariel Atom 2

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti

Jízdní vlastnosti vozu jsou prý stejné jako u superbiků a na okruhu dokáže pokořit i Mercedes-Benz SLR McLaren, Porsche Carrera GT či Paganni Zonda (zkoušejí to stále v populárním britském pořadu Top Gear). Ti, kdo dokázali Ariel zdolat byly Ferrari Enzo, Maserati MC12, Pagani Zonda F a Koenigsegg CCX [celá zpráva]. Jenže Ariel stojí asi tolik, co sada pneumatik a brzdových destiček, které řidič u enza odrovná za jediný den na závodním okruhu.

Reklama

Související články

Koenigsegg CCX je nejrychlejší na okruhu

Britský automobilový televizní pořad TopGear TV Show otestoval na okruhu nový model Koenigsegg CCX. Ten dokázal i přes počáteční problémy být na okruhu...

Výběr článků

Načítám