Hlavní obsah

General Motors údajně zruší tisíce míst a dále omezí výrobu

Největší americká automobilka General Motors zruší několik tisíc pracovních míst a bude pokračovat ve snižování výroby velkých vozů, aby se přizpůsobila vývoji poptávky na domácím trhu. Uvedli to lidé obeznámení s plány podniku. GM nyní podle svých internetových stránek zaměstnává po celém světě zhruba 284 000 lidí.

Článek

Společnost již minulý měsíc oznámila, že ve druhém pololetí sníží produkci malých nákladních automobilů a sportovně-užitkových vozů o 170 000 kusů. Výrobu běžných osobních aut naopak zvýší o 47 000 vozů. Firma se tak snaží přizpůsobit přechodu amerických motoristů k menším automobilům s nižší spotřebou pohonných hmot.

Generální ředitel společnosti Rick Wagoner by se měl podle agentury AP k novým opatřením vyjádřit na dnešní tiskové konferenci. Jeden ze zdrojů uvedl, že Wagoner ohlásí další snižování výrobních kapacit v továrnách na dodávky a sportovně-užitkové automobily (SUV).

:. Hummer H3T - GM uvažuje o prodeji značky Hummer. Foto: GM

GM spekulace o bankrotu odmítá

Investiční banka Merrill Lynch začátkem měsíce upozornila, že GM bude potřebovat až 15 miliard dolarů (téměř 220 miliard Kč) v hotovosti, aby zlepšila svou likviditu. Nevyloučila ani bankrot podniku v případě, že trh s automobily ve Spojených státech bude pokračovat v poklesu. GM však spekulace o bankrotu odmítla.

Společnost GM hospodařila v prvním čtvrtletí se ztrátou 3,25 miliardy dolarů (asi 47,5 miliardy Kč) po zisku 42 miliónů USD před rokem. Výsledky byly zasaženy jednorázovými náklady, stávkou v dodavatelském podniku American Axle a slabou poptávkou na domácím trhu. V celém loňském roce firma prodělala rekordních 38,7 miliardy dolarů (zhruba 566 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám