Hlavní obsah

Ford Focus RS: potvrzeno 300 koní

Novinky, maž

Ford zveřejnil první oficiální snímky připravovaného ostrého Focusu. Automobilka sice dále tvrdí, že jde o pouhý koncept, nicméně sériová verze se asi o mnoho lišit nebude. Premiéru si novinka odbude koncem měsíce na autosalonu v Londýně.

Článek

Focus RS bude pohánět 2,5 litrový benzínový pětiválec s výkonem naladěným na rovných 300 koní (spekulovalo se o 280 koních výkonu). Točivý moment přesáhne 410 Nm. Zrychlení z klidu na stovku se odehraje do šesti sekund. Finální hodnota zatím není známá, protože vývoj modelu ještě není u konce.

:. Ford Focus RS (2009). Na snímku je koncept, ale sériová verze se snad lišit nebude. Foto: Ford

Jasné už je, že půjde pouze o předokolku. Představitelé Fordu vysvětlili, že pohon 4x4 by znamenal enormní nárůst hmotnosti a hravost podvozku by tak přišla vniveč. Stále tu máte samosvorný diferenciál, který zaručí zábavu za volantem. Elektronická stabilizace bude naladěna tak, aby systém zasahoval až v kritické situaci. Mnozí potenciální kupci doufají, že ESP bude plně vypínatelné.

:. Pracoviště řidiče vypadá jako běžný Focus, zajímavým detailem jsou tři budíky uprostřed palubní desky. Foto: Ford

Řízení je rovněž strmější a o bezpečné zastavení se budou starat brzdy s kotouči o průměru 336 milimetrů vpředu a 300 mm vzadu. Litá kola dostanou rozměr 19 palců.

Na trh by měl Focus RS přijít začátkem roku 2009. Vypadá to, že půjde o nejlepší sportovní předokolku současnosti. Snad bude k dispozici i jedová zelená barva, vypadá totiž výtečně.

Reklama

Související témata:

Související články

První fotografie Fordu Focus RS

Ford Focus RS bude. Už je to zcela jisté, protože Ford sám uvedl první fotografii vozu, který začne být prodáván v polovině příštího roku.

Výběr článků

Načítám