Hlavní obsah

Fiat nabídne dva turbodiesely twin turbo

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilky už pochopily, že pokud chtějí nabízet zákazníkům stále silnější a přitom provozně výhodné motory, musí jít cestou zvyšování účinnosti. Proto i Fiat připravil vznětový motor, jenž bude mít hned dvojici turbodmychadel.

Článek

Nový motor 1.9 JTD dostane označení Twin Stage. Už tento název dává najevo, že přeplňování bude dvoustupňové, kdy menší turbína bude pracovat v režimu nízkých otáček, větší turbo pak sepne ve středních otáčkách.

Tento systém jako první uvedlo na trh BMW [celá zpráva] a nyní jej již má i koncern PSA. [celá zpráva] Jeho výhoda je v tom, že síla motoru je rovnoměrně rozložena do celého spektra otáček a prakticky zde neexistuje takzvaná turbodíra (prodleva náběhu turbodmychadla).

Velmi kompaktní motor o hmotnosti 185 kg nabídne dvojici výkonových variant. Ta slabší bude nabízet 132 kW, silnější pak 140 kW. Obě verze pak disponují shodným točivým momentem 400 N.m při 2000 ot./min, ale 300 N.m bude možné využít už ve 1250 ot./min.

Motor bude instalován do vozů Fiat patrně na konci tohoto roku. Už dnes je ale jasné, že Fiat si tento agregát nenechá pro sebe a jeho techniku opět využije i koncern GM. Minulý týden jsme představovali facelift Saabu 9-3, [celá zpráva] kde tento agregát bude pracovat pod označením TTiD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám