Hlavní obsah

Fiat chce zpátky Ferrari

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Fiat by ráda získala zpátky kontrolu nad automobilkou Ferrari. Tato ikona z Modeny byla v roce 2002 prodána italskému finančnímu ústavu Mediobanca, který nyní kontroluje 34 % akcií.

Článek

Fiat v roce 2002 byl ve velkých problémech. Potřeboval ozdravět svůj rozpočet o šest miliard euro, což nešlo jinak, než se zbavit několika svých akvizic. Mezi nimi byl i prodej legendární značky Ferrari Mediobance.

Letos se však finanční situace koncernu má změnit. Konečně by mohla automobilka dokonce skončit v plusu, což je pro ní velmi šťastná zpráva. Jenže černá čísla ještě neznamenají všechno. Fiat už nevlastní Ferrari, což dělá vrásky na čele všem manažerům - tahle značka i přes malé prodeje vydělává velké peníze a především je nositelem prestiže.

Sergio Marchionne, šéf Fiatu, se včera vyjádřil, že začal jednat s Mediobankou o zpětné koupi akcií a vše je na dobré cestě. Údajně již na konci příštího měsíce by Fiat mohl být opět vlastníkem 29% akcií. Pokud by se podařilo vykoupit všechny akcie, byl by zase nastolen tradiční stav - 85 % by vlastnil Fiat, 10 % by patřilo rodině Ferrari a 5 % holdingu z Abu Dhabi.

Reklama

Související témata:

Související články

Zagato oblékne Maranello pro jediného sběratele

Karosárna Zagato se po svou dlouhou dobu na trhu (od roku 1919) snaží stále přesvědčovat, že je jedna z nejlepších. Je bez debaty, že se jí to daří. Stačí...

Výběr článků

Načítám