Hlavní obsah

Ferrari ve sporu s charitou kvůli jménu svého budoucího SUV

Název Purosangue, který plánuje Ferrari použít pro chystaný crossover, používá i jistá firma zaměřující se na charitativní činnost. Podle Financial Times se s ní bude Ferrari soudit.

Foto: Ferrari

Ferrari (Ilustrační foto)

Článek

Slovo Purosangue znamená italsky „plnokrevník“ a když Ferrari v roce 2018 oznamovalo vývoj crossoveru s tímto názvem, nikdo se tomu příliš nedivil vzhledem k tomu, že má výrobce ve znaku právě vzpínajícího se koně. Italové ale narazili na značný problém.

Jak se totiž podle listu Financial Times ukázalo, název už používá nezisková společnost Purosangue Foundation, tedy nadace, která operuje na poli anti-dopingové činnosti od roku 2011.

Ferrari se ovšem brání tím, že firma svůj název nepoužívala natolik veřejně, aby si mohla vyžadovat exkluzivitu.

Ferrari svůj elektromobil ještě pár let neuvede, Italové mají pádné argumenty

AutoMoto

Nadace Purosangue ale není žádnou firmičkou z malé garáže. Naopak má partnerství s velkými značkami, mezi kterými je třeba německý Adidas, což by mohlo Ferrari zkomplikovat plány. I tak ale byli zástupci společnosti ochotni s italským výrobcem supersportů vyjednávat. Což ovšem nikam nevedlo a Ferrari tak nyní čelí zablokování patentu pro název chystaného auta.

Právník nadace Purosangue se před časem nechal slyšet, že soudní proces bude připomínat souboj Davida s Goliášem a zároveň odmítl, že by charita název málo používala. Zakladatel nadace Max Monteforte Financial Times řekl, že je to obrovská nespravedlnost.

„Proč bychom se měli dobrovolně vzdávat naší identity. Musí se to pořádně prošetřit,“ nechal se slyšet v rozčílení.

Jak se vyrábí Ferrari SF90 Stradale

AutoMoto

Ferrari už v minulosti v podobných záležitostech často vedlo spory. V minulém roce například Italové zažalovali majitele luxusní značky oblečení Philippa Pleina, když si na zadní část svého Ferrari Superfast 812 umístil snímek boty od své stejnojmenné značky.

Provinil se podle nich z protiprávního přivlastnění si cizího díla a také z toho, že se jeho životní styl zcela neslučuje s vnímáním značky Ferrari, což ji mohlo veřejně poškodit.

Co se automobilu samotného týče, crossover by měl být představený během roku 2021 a bude stát pravděpodobně na platformě současného modelu Roma. Některé zprávy uvádějí, že by pod kapotou mohl být plug-in hybridní pohonný systém.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám