Hlavní obsah

Evropa to týden zkouší bez aut

Novinky, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/PRAHA

Vidět v těchto dnech v Bruselu eurokomisaře či ministry na kolech není nic neobvyklého. Od úterý totiž probíhá už druhý ročník Evropského týdne pohyblivosti, který má odradit euroobčany od jízd do práce osobními auty znečišťujícími ovzduší výfukovými plyny, znepříjemňujícími pobyt na ulicích hlukem a dopravními zácpami.

Článek

"Chceme v evropských spoluobčanech vzbudit pocit odpovědnosti za kvalitu života v jejich městech. Chceme, aby místo hlučných mravenišť zapáchajících plyny z výfuků automobilů byla města příjemnými místy s ulicemi plnými zeleně, kudy je radost procházet, posedět na lavičkách či pojíst v klidu v zahrádkách restaurací," říká o akci eurokomisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová.

Použijte vlastní nohy, prosím

Právě ona dala k Týdnu impuls. Inspirovala se francouzským Dnem bez aut, který se s velkým úspěchem poprvé konal v roce 1998. Nejprve z něj udělala evropskou záležitost, která v roce 2000 chytila 70 miliónů Evropanů v 760 městech.

O rok později se do ní zapojilo přes tisíc měst a loni 1448. To už byl ale součástí celého týdne akcí za zpříjemnění života ve městech. Iletos by se občané zúčastněných měst, mezi kterými je i třináct českých (Bohumín, Boskovice, České Budějovice, Chrudim, Hlučín, Hodonín, Karviná, Kroměříž, Letovice, Olomouc, Prostějov, Velké Meziříčí a Vsetín), měli na 24 hodin zříct jízd osobním automobilem a používat vlastní nohy, kolo nebo prostředky hromadné dopravy.

"Víme, že v hromadné dopravě je co zlepšovat, a proto se snažíme podobnými akcemi inspirovat dopravní podniky, městské správy, výrobní podniky a další aktéry k vybudování takové sítě, kterou by se obyvatelé všude pohodlně a včas dostali, byla přístupnější invalidům a starým občanům a její vozy byly ekologicky čisté," vysvětlují bruselští experti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám