Hlavní obsah

Europoslanci odmítli návrh omezit rychlost aut na 162 km/h

BRUSEL

Automobilky se zatím nemusejí bát, že by musely začít vyrábět vozy s maximální rychlostí do 162 kilometrů v hodině. S tím přišel před časem britský europoslanec Chris Davies v širším návrhu materiálu o snižování emisí u automobilů. Danou pasáž se však ve středu z dokumentu rozhodl vypustit jeden z výborů Evropského parlamentu.

Foto: archiv, Novinky

Maximální rychlost svých vozů zatím dál budou určovat samy automobilky.

Článek

Davies už před hlasováním ve výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin přiznal, že jde o kontroverzní návrh.

Připustil také, že vzhledem k tomu, že se v Německu na dálnicích může jezdit bez omezení rychlosti, tak zejména jeho němečtí kolegové by v případě úspěchu návrhu mohli mít potíže, jak to vysvětlit spoluobčanům.

Německo se kvůli benevolenci k rychlosti na silnicích ostatně dostává pod palbu kritiky ekologů, kteří tvrdí, že neomezená rychlost má neblahé dopady na emise skleníkových plynů.

Daviesův návrh počítal s tím, že stanovenou maximální rychlost 162 kilometrů v hodině by mohla překračovat pouze vojenská a zdravotnická vozidla.

Český europoslanec Miroslav Ouzký, který jednání výboru předsedal, po rozhodnutí vypustit inkriminovanou pasáž o maximální rychlosti v žertu řekl, že až bude příště spěchat přes Německo na zasedání EP, bude moci jet dvousetkilometrovou rychlostí.

O nezávazném materiálu, který dnes zmiňovaný výbor probíral, bude plénum EP hlasovat v říjnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám