Hlavní obsah

Euro NCAP: Pluriel je o třídu lepší než Twingo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejoblíbenější kabriolet roku 2003, Citroën C3 Pluriel, se vyznačuje podobným typem karoserie a bezpečnostními mechanizmy jako Citroën C3, který v testech Euro NCAP získal čtyři hvězdičky a stal se tak nejbezpečnějším modelem v kategorii "superminis". Stejně jako jeho "vzor" se i Pluriel vyznačuje vyváženými bezpečnostními charakteristikami.

Foto: Lenka Zvonková

Valašskokloboucký řezbář Zdeněk Matyáš při tvorbě

Článek

Jeho karoserie velmi dobře odolala čelnímu nárazu, když došlo k minimální deformaci prostoru pro pasažéry. Zadržovací systém pracoval efektivně, když na pasažérův hrudník působilo velmi malé množství nárazové síly.

Ochrana proti bočnímu nárazu pracuje spolehlivě, ale jelikož hlavu-chránící airbag musel být redukován, riskují pasažéři poranění krku. Dětský zadržovací systém je nespolehlivý, ovšem ochrana chodců je nadprůměrná. Citroën C3 Pluriel je vybaven dvojitým čelním a bočním airbagem, včetně předepínačů pásů a omezovačů jejich síly.

Nissan Micra

Supermini od Nissanu utrpělo při čelním nárazu minimální deformace na karoserii náležející pasažérům, ovšem navzdory airbagu se řidič mírně uhodil hlavou a hrudníkem o volant. O něco lépe se Micra chová při bočním nárazu, kde bez chyby funguje boční airbag chránící hlavu i krk. Přední ochranné sklo poskytuje dospělým chodcům omezenou ochranu, ale stupeň ochrany se snižuje pro děti, které se udeří hlavou o špatně designovanou přední kapotu.

Základní výbava vozu Nissan Micra zahrnuje mimo jiné dvojitý čelní airbag, boční airbag, přední předepínače bezpečnostních pásů a omezovače jejich síly a trojbodý bezpečnostní pás pro prostředního pasažéra na zadních sedadlech. Samozřejmostí jsou i systémy ABS a EBD.

Renault Twingo

Nejhůře z dnes testovaných vozů dopadl Renault Twingo, jenž sice prošel drobnou změnou přídě, ale přesto je jeho design o deset let za předchozími "superminis". Jeho kabina byla, při čelním nárazu, těžce deformovaná, ale přesto zůstala stabilní. Nicméně, automobil dopadl lépe při bočním nárazu, kde hlavový a krční airbag chrání řidiče velmi dobře.

I když bylo Twingo navrženo tak, aby dětem poskytovalo maximální ochranu, právě dětský zadržovací systém byl na průměrné úrovni. To samé platí i u ochrany chodců, i když velké čelní bezpečnostní sklo poskytuje omezenou ochranu dospělým chodcům.

Reklama

Související články

Pět hvězdiček pro Avensis v testech Euro NCAP

Nejúspěšnější vůz v dnešním testu poskytuje svým pasažérům maximální ochranu při bočním i čelním nárazu a po zásluze získal nejvyšší hodnocení. Systém čelních...

Výběr článků

Načítám