Hlavní obsah

Elektrický Harley-Davidson bude do pěti let

Teorie se stane realitou. Po konceptu LiveWire od firmy Harley-Davidson přechází projekt elektromotocyklu této slavné firmy do reality. Sériová elektromotorka s logem Harley-Davidson vyjede do pěti let.

Foto: Harley-Davidson

Harley-Davidson LiveWire

Článek

Noviny Milwaukee Business Journal tak často nečteme. Ale zpráva z nich se rozletěla světem jako blesk. Sean Cummings, senior viceprezident značky Harley-Davidson přiznal, že elektrický model přijde do pěti let. To znamená, že v roce 2021 potkáme na silnicích tichoučký motocykl, který bude bzučet jako autodráha, ale bude mít znak na nádrži, který byl až dosud synonymem burácivého klokotu velkých válců.

Foto: Harley-Davidson

Harley-Davidson LiveWire

Foto: Harley-Davidson

Harley-Davidson LiveWire

Pojízdný cirkus s elektrickým motocyklem nazvaný LiveWire končí. Motocykly, které se předvedly po celé Zemi na různých akcích, sklidily ovace i pohoršení. Bylo jistě zajímavé pozorovat reakce lidí, kteří motorku viděli, nebo se na ní dokonce svezli.

Foto: H-D

Harley-Davidson LiveWire (2014)

Foto: H-D

Harley-Davidson LiveWire (2014)

A teď tedy do výroby. Pravděpodobně bude zapotřebí zvýšit jízdní dosah motorky ze současných 50 mil (80 km) alespoň na dvojnásobek. Ovšem to znamená také zvětšit kapacitu akumulátorů. S postupující technologií by se to mohlo podařit, vždyť koncept motorky vznikl už v roce 2014 a za tu dobu se v oblasti akumulátorů událo dost. [celá zpráva]

Bude možná třeba revidovat podélně uložený elektromotor s přenosem výkonu přes kuželový převod. Možná… Uvidíme, jak to dopadne. Každopádně svět motocyklů bude do pěti let určitě jiný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám