Hlavní obsah

Elektrické vozy Nio dostanou finanční vzpruhu: 600 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský startup Nio, který připravuje elektromobily budoucnosti, dostal nového investora. Je jím technologický gigant Baidu, který vložil do společnosti 600 miliónů dolarů, tedy asi 15 miliard korun.

Foto: NIO

Nio Eve Concept

Článek

Cena společnosti Nio je jak z čínské pohádky. Společnost se rozhodla vyvinout úžasné elektromobily, a tak založila startup, do kterého hledala investory. Ti se našli třeba ve společnosti Tencent nebo u Williama Li z Biauto. Technické a výzkumné zázemí pak zase u lidí, kteří dříve pracovali pro Teslu nebo Apple. A Nio připravilo auto s názvem EP9, ze kterého se okamžitě stal trhák světových médií. Vůz se totiž velmi rychle ukázal jako velmi rychlý, a to dokonce i bez řidiče, když na Nürburgringu pokořil rekordy. [celá zpráva]

Nio EP9 - nejrychlejší autonomní auto světaVideo: NIO

A tak tenhle úspěch znamenal úspěch i finanční, který mohou závidět i zavedené firmy. Baidu, technologický gigant, který své peníze generuje především prostřednictvím stejnojmenného internetového vyhledávače, poslal do Nio patnáct miliard korun.

Peníze firma využije na další rozvoj, především na dokončení vývoje dalšího elektrického vozu Nio Eve, který je přece jen trochu lidovější, než EP9 s tisícikilowattovým pohonem. Nový hatchback by s pomocí této finanční injekce měl být připravený pro výrobu do roku 2020.

Ostatně část peněz bude použita i na jeho vývoj a hlavně na přípravu vozu pro výrobu a distribuci zákazníkům, kteří už netrpělivě očekávají, až vyzkoušejí jeho úžasné charakteristiky, jako je třeba zrychlení z 0 na 200 km/h za 7,1 sekundy.

Reklama

Výběr článků

Načítám