Hlavní obsah

Dvojčata z Kvasin: porovnání Seatu Ateca a Škody Karoq

Novinky, Martin Žemlička

Seat Ateca a Škoda Karoq jsou technicky dvojčata postavená na společné platformě MQB. Už na první pohled se od sebe ovšem liší a až podrobnější zkoumání ukáže společné prvky. Zjišťovali jsme, které to jsou.

Foto: Petr Horník, Právo

Seat Ateca vs. Škoda Karoq.

Článek

Oba porovnávané vozy, vyráběné na stejné výrobní lince v Kvasinách, mají prakticky totožné rozměry. Karoq je o 19 mm delší, šířka je zcela totožná. Výška nebo rozvor náprav se liší nepatrně v řádu milimetrů. Vnější vzhled má několik společných prvků, jako celek je ale svébytný a liší se mnohem výrazněji než třeba v případě Škody Citigo a Seatu Mii.

Předně, odlišuje se přední maska, kdy Seat má logo umístěné v chladiči, Škoda na kapotě s jinak tvarovaným a výraznějším prolisem. Oranžová ateca je navíc ve stupni výbavy FR, což je něco podobného jako (zatím neprodávaný) sportline v případě Škody Karoq. Seat Ateca tak má výraznější přední masku, větší zadní spoiler a sportovně vystrčenou zdvojenou koncovku výfuku.

Foto: Petr Horník, Právo

Seat Ateca vs Škoda Karoq

Jiná světla i zrcátka

Světlomety jsou u obou modelů stejně velké, tvarem se ale odlišují, navíc ateca má diody kolem celého světlometu, karoq jen spodní linku. V obou modelech mohou být světlomety s technologií full-LED.

Zajímavým detailem jsou pak zpětná zrcátka. Větší, a tedy i praktičtější je má karoq, jenž je má uchycené na sloupku. Ateca má zrcátka šmrncovnější, avšak menší. Všimněte si, že uchycená jsou přímo na předních dveřích.

Porovnání Škody Karoq a Seatu Ateca
ModelKaroqAteca
Délka4382 mm4363 mm
Šířka1841 mm1841 mm
Výška1605 mm1615 mm
Rozvor2630 mm2638 mm
Zavazadelník521 l510 l

Pohled z boku nejvíce ukazuje příbuznost obou modelů – tady je rozdílů jenom minimum a krásně je to vidět na výrazném profilu obou dveří. Tříčtvrteční pohled odhalí i stejné blatníky, ale jinak se designérům povedlo udělat na stejné technické platformě a s podobnou délkou dvě designově výrazně odlišné modely.

Foto: Petr Horník, Právo

Seat Ateca vs Škoda Karoq

Zadní partie pak odhalují především jiná koncová světla a zde musíme říci, že jsme úplně nepřišli na chuť onomu vykrojení a úzké lince, kterou má mladoboleslavský zástupce. Hezčí podle nás má ateca, naopak subjektivně zajímavější nám přijde předek karoqu. Idální auto by tak mělo přední masku karoqu a zadní atecy. Ale jak již bylo řečeno, design je vždy individuální...

Odlišnosti jenom v detailech

Obě auta měla pod kapotou odlišný motor, takže přímé srovnání v tomto směru nemělo valného smyslu. Ateca měla dvoulitrový TSI motor (140 kW/190 k), který se dodává s pohonem všech kol a výhradně sedmistupňovou automatickou převodovkou, a nutno říci, že autu poskytuje skvělou dynamiku.

To patnáctistovka (110 kW/150 k) dovede jet také pěkně, ale ve vyšších otáčkách na dvoulitr ztrácí. Ateca už jej má, karoq jej dostane až koncem roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Seat Ateca

Foto: Petr Horník, Právo

Škoda Karoq 4x4 DSG

Obě auta mají stejnou techniku, tedy motory a převodovky. Co se liší, je naladění podvozku, ateca jej má utaženější proti komfortnějšímu nastavení u karoqu. Ateca tak dovoluje sportovnější styl jízdy, avšak karoq dovede být trochu plavnější.

Fyzické porovnání obou aut vedle sebe ukázalo dva spíše úsměvné detaily. Tím prvním je víčko nádrže s připraveným úchytem na škrabku, ovšem v atece je prázdné. Druhým jsou pak výklopné schránky vlevo pod volantem a přímo na palubní desce. V atece chybí, což u první zmíněné nevadí, u té menší vlevo vedle volantu je pouze záslepka a to esteticky nevypadá nejlépe.

Foto: Petr Horník, Právo

Seat Ateca

Na druhou stranu, ateca měla menší volant, páka automatické převodovky DSG nám zase přišla pohlednější v karoqu. Základní cena karoqu s litrovým TSI (85 kW) je nižší (484 900 korun) než v případě druhého vozu s tím samým motorem (543 900 korun), liší se ovšem základní výbava.

Prostorností a praktičností jsou na tom obě auta prakticky stejně. Které se vám líbí více? Hlasujte v anketě a pište do diskuse.

Foto: Petr Horník, Právo

Škoda Karoq

Foto: Petr Horník, Právo

Seat Ateca

Anketa

Kterým vozem byste raději jezdili?
Seatem Ateca
77 %
Škodou Karoq
23 %
Celkem hlasovalo 1535 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám