Hlavní obsah

Držitelé rezervací na Teslu Model 3 prodávají svá místa v pořadníku za balík

Rezervace Tesly Model 3 je oficiálně nepřenosná. Lidé přesto svá místa v pořadníku prodávají jiným. Nikoliv levně - až za desetinásobek původního rezervačního poplatku. Automobilka Tesla zatím tuto praxi nekomentovala.

Foto: Tesla

Někteří zájemci o Model 3 jsou očividně ochotni zaplatit velké peníze za předběhnutí ve frontě. (Ilustrační foto)

Článek

Ve smluvních podmínkách při rezervaci Tesly Model 3 je uvedeno, že alokace výroby vozu jsou nepřenosné. Přesto se na internetových aukčních webech objevují aukce, ve kterých si můžete koupit alokaci výroby od někoho jiného. Ceny dosahují údajně až 10 tisíc amerických dolarů, tedy cca 218 tisíc korun. Zprávu přinesl britský web Autocar.

Prodej nově koupeného auta dál se ziskem je relativně běžnou věcí u takových vozů, jejichž nabídka je omezená desítkami či stovkami kusů. Na někoho se zkrátka nedostane a je ochoten zaplatit překupníkovi či prostému oportunistovi, na kterého se dostalo, ale jenž má radši peníze než auta.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Abychom něco takového viděli u auta, kterého je v plánu vyrobit statisíce kusů, je naprosto raritní. Ovšem je to nejspíš právě pořadník se zhruba 450 tisíci jmény, který dal něčemu takovému vzniknout - někteří „zájemci” o Teslu Model 3 s předními pozicemi svá místa prodávají.

Automobilky se proti takovéto praxi samozřejmě snaží bojovat. Tesla např. svým zaměstnancům umožňuje koupit si Model 3 prioritně před běžnými zákazníky. Ovšem, dané auto musí být registrováno na zaměstnance nebo na člena jeho rodiny a nesmí být prodáno dál za více, než byla jeho kupní cena. Internetové aukce alokací výroby ovšem automobilka dosud nekomentovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám