Hlavní obsah

Dopravní značka zjistí, jestli při řízení držíte v ruce mobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blikající značku s přeškrtnutým smartphonem můžete potkat v několika městech anglického Norfolku. Systém dokáže určit, zda v autě používáte mobil nedovoleným způsobem, a značka je varováním, že to dělat nemáte. Neumí však přečíst registrační značku, a tudíž nerozdává pokuty.

Foto: Westcotec

Blikajícím přeškrtnutým mobilem vás v Norfolku upozorní, že při řízení nemáte držet v ruce telefon.

Článek

Nová elektronická dopravní značka ve Velké Británii dokáže zjistit, zda řidiči drží v ruce telefon. Svým rozblikáním má řidiči připomenout, že to, co dělá, může být nebezpečné. Je to první systém takového druhu na britských silnicích.

Stojí za ním firma Westcotec, která značku nainstalovala ve spolupráci s týmem silniční bezpečnosti hrabství Norfolk. V první polovině července se objevila v Norwichi, Holtu, Toftwoodu a Attleborough.

Zkoumá typ signálu kolem vozidla, ale nikoliv, kdo v autě mobil drží

Detekce zkoumá typ signálu, který telefon vysílá či přijímá. Dokáže také zjistit, zda je používáno bluetooth, či nikoliv. Pokud systém zjistí, že řidič drží telefon v ruce a používá ho za jízdy, rozbliká se symbol přeškrtnutého smartphonu.

Co zatím systém neumí, je číst registrační značky vozidel. Nemůže tedy rozdávat pokuty, je to jen preventivní opatření. Podle tiskové zprávy je však pravděpodobné, že funkce rozpoznávání registračních značek přibude.

Zařízení také nedokáže určit, zda v autě používá mobil nedovoleným způsobem řidič, anebo některý z pasažérů. To znamená, že jeho výstup není dost dobře použitelný jako důkaz v případném přestupkovém řízení.

„Je to zařízení určené jen k varování,” říká Chris Spinks z firmy, která systém vynalezla.

Reklama

Výběr článků

Načítám