Hlavní obsah

Dopravní policie má novou techniku. Luxusní Audi A8 a bezpilotní letouny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Středočeském kraji přibudou do arzenálu dopravní policie drony, kterými chce sbor sledovat chování řidičů na silnicích. Královéhradecká policie zase má ve flotile Audi A8. Ani jeden z těchto strojů však nemá hlídání rychlosti jízdy jako primární cíl.

Foto: Profimedia.cz

Policejní drony budou létat i nad silnicemi Středočeského kraje.

Článek

Zkoumáte octavie a superby kolem, jestli uvnitř nemají policejní techniku? Nemusí to stačit - ve Středočeském kraji vás budou na silnicích sledovat i drony. Dosud pomáhaly hlavně v Brdech - pátraly po pohřešovaných nebo odhalovaly provinilce, kteří v chráněné krajinné oblasti rozdělávali oheň.

Nově budou pracovat i na silnicích. Měly by dokumentovat případné protiprávní jednání řidičů a pořizovat materiál, který bude využitelný v přestupkovém řízení. Novinářům to řekl Ondřej Smotlacha z příbramské policie.

„Rozhodli jsme se, že v následujícím období budeme dokumentovat zejména protiprávní jednání na silnicích první třídy, například v okrese Příbram jsou to silnice I/4, I/18. Zaměříme se na přestupky, jako je nevěnování se řízení, například telefonování za jízdy, a samozřejmě nebezpečné předjíždění na místě, kde je to zakázáno,” uvedl Smotlacha.

„Tajná” A8 pomůže u Hradce proti zlodějům aut

Novou techniku má i dopravní policie Královéhradeckého kraje, a to Audi A8. Během února bude tento vůz v civilním provedení nasazen pro dohled nad silničním provozem. Jeho prioritou však má být pátrání po odcizených autech, nikoliv měření rychlosti.

Foto: Audi 2x

Audi A8 (Ilustrační foto)

Královéhradecký kraj je jedním z tranzitních území pro převoz kradených aut ze západní Evropy do Polska. Ředitel místní krajské policie David Fulka řekl, že policie v Královéhradeckém kraji bude mít takové vozidlo jako první z územních pracovišť.

A8 není úplně nová, dříve sloužila na policejním prezidiu. Po získání potřebného vybavení bude schopná kompletně monitorovat situaci v okolí a pomáhat s evidencí a lustracemi vozidel. Podle Fulky bude první svého druhu, a to jak motorem - ten ovšem nebyl upřesněn - tak i vybavením.

Audi bude osmým „tajným” autem - tedy bez policejních barev - královéhradecké krajské policie, rozšíří řady dvou superbů a pěti octavií. Kromě něj přibude letos do flotily královéhradecké krajské policie také dodávka Volkswagen Crafter, která bude sloužit ke kontrolám nákladních vozidel a autobusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám