Hlavní obsah

Desítky historických aut i motorek slavily v Praze 90. výročí pragovek

V pražské Opletalově ulici se dopoledne sjely desítky historických vozidel, zejména motocyklů značky Praga. Letošní 10. ročník srazu historických vozidel má připomenout 90. výročí od začátku výroby této značky a 80. výročí od vzniku loga Autoklubu ČR (AČR).

Foto: Michal Doležal, ČTK

Autoklub ČR a Asociace veteran car clubů AČR uspořádaly 28. května v Praze při příležitosti 80. Let loga Autoklubu ČR a 90. výročí motocyklu Praga sraz historických vozidel. Na snímku motocykly Praga.

Článek

Podle předsedy Asociace veteran car clubů AČR Františka Čečila se pragovek na místě objevilo 36. To je přibližně čtvrtina ze všech těchto motocyklů, které jsou na území ČR, řekl Čečil.

Podle něj se na srazu objevila i unikátní vozidla. "Například nejstarším vozidlem našeho srazu je motocykl Laurin & Klement z roku 1901," řekl.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Na snímku replika amerického parního motocyklu Roper. Původní motocykl postavil roku 1894 Sylvestr Roper, měl výkon 5-8 koňských sil, dojezd asi 12 kilometrů a dosahoval maximální rychlosti 64 kilometrů za hodinu.

Další zajímavostí byl parní motocykl Roper, který byl vyroben v roce 2015. Předlohou mu však byl model stroje, který postavil ve Spojených státech v roce 1894 Sylvestr Roper. Původní motocykl měl výkon 5-8 koňských sil, dojezd asi 12 kilometrů a dosahoval maximální rychlosti 64 kilometrů za hodinu.

Návštěvníci srazu si před Autoklubem ČR mohli prohlédnout i vojenské automobilové veterány či historické automobily značek Aero, Škoda, z motocyklů pak značky Jawa nebo ČZ.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pragovek bylo na srazu veteránů nejvíce.

Foto: Michal Doležal, ČTK

V Praze se sjely desítky historických aut i motorek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám