Hlavní obsah

Daimleru i BMW stouply tržby, zisk přesto klesl

Novinky, ČTK, maž

Hrubý zisk německé automobilky BMW se v prvním čtvrtletí propadl o 25 procent na 539 miliónů eur. Důvodem bylo výrazné zvýšení rizikových rezerv. Podobný vývoj má i zisk u automobilky Daimler. Její čistý zisk se v prvním čtvrtletí snížil o 32,5 procenta na 1,33 miliardy eur z původní 1,97 miliardy.

Článek

Špatnou náladu ale ani jedna z německých automobilek mít nemusí, protože u obou za první čtvrtletí stouply tržby.

"BMW na základě posledního hodnocení situace předpokládá, že rizikové rezervy z prvního čtvrtletí vystačí pro zbytek roku," uvedla společnost. Tržby se přitom zvýšily o 11 procent na téměř 13,3 miliardy eur z téměř 12 miliard před rokem.

Firma již dříve oznámila, že v prvním čtvrtletí zvýšila prodej o 5,7 procenta na rekordních 351 787 vozů. Automobilka navíc počítá s růstem na domácím trhu i v celém letošním roce díky novým modelům.

Společnost se nedávno rozhodla zrušit 8 100 pracovních míst, a to zejména v domácích závodech. BMW zaměstnává po celém světě téměř 108 000 lidí, z toho zhruba 80 tisíc v Německu.

Provozní zisk Daimleru klesl o 40 procent na 1,976 miliardy eur. Zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 2,205 miliardy. Automobilka nicméně uvedla, že v celém letošním roce nadále počítá s výrazným nárůstem provozního zisku z pokračujících aktivit.

:. Vlajková loď Mercedesu - S63 v úpravě od AMG. Foto: Mercedes

Tržby společnosti nepatrně stouply na 23,5 miliardy eur z předchozích 23,4 miliardy. Divize luxusních automobilů Mercedes-Benz zvýšila ve čtvrtletí prodej o 17 procent na 318 300 vozů. Její provozní zisk vyskočil o 45 procent na 1,15 miliardy eur.

Daimler loni prodal divizi Chrysler investiční firmě Cerberus Capital Management a změnil si název z DaimlerChrysler na Daimler. Firma se spojila s americkou automobilkou Chrysler v roce 1998, fúze za zhruba 36 miliard dolarů se ale pro Němce stala noční můrou.

Management navzdory značnému úsilí nedokázal sladit odlišně fungující podniky, problémy údajně byly i v kulturní oblasti a dalších aspektech. Vedení se proto nakonec rozhodlo fúzi zrušit a divizi Chrysler prodat.

Reklama

Související témata:

Související články

BMW možná postaví auto s Mercedesem

Budoucí malý vůz od Mercedes-Benzu možná bude mít společnou platformu s Mini. To by mělo snížit náklady na výrobu a nebezpečí při neúspěchu modelových řad....

Mercedes vyhrál, v Kalifornii prodává Bluetec

Automobilka Mercedes-Benz si může oddechnout. Konečně se jí podařilo splnit kalifornské emisní normy u svého super ekologického turbodieselu a začala jej tedy...

Výběr článků

Načítám