Hlavní obsah

Cyklista vjel do křižovatky na červenou. Vyvázl jen díky reakcím řidičů

Možná jste už potkali cyklistu, kterak projíždí semafor na červenou. Že je to extrémně nebezpečné, asi nemusíme vysvětlovat. Jak moc, ukazuje případ z Hendonu v americké Virginii, kde se cyklistovi jako zázrakem nic nestalo.

Foto: Profimedia.cz

Americký cyklista měl ohromné štěstí. (Ilustrační foto)

Článek

Křižovatka ulic Coppermine a Centreville ve virginském Hestonu je vážně velká, jedna z těchto silnic je čtyřpruhová, druhá dokonce šestipruhová. Ideální případ místa, kde by všichni měli poslouchat semafory, chtějí-li ji překonat ve zdraví. Cyklista si však počínal, jako by byl nesmrtelný.

V sedmé sekundě videa, podle údajů v dolní části pořízeného 3. dubna, vidíme zprava do křižovatky vjíždět cyklistu. Protože vůz s kamerou má zelenou, kolmá ulice musí mít červenou. Provoz možná není silný, ale přesto jedou auta ve třech pruzích. A cyklista se rozhodne mezi nimi prokličkovat diagonálně křižovatkou.

Kdyby auto s kamerou nebrzdilo, kdyby byl jeho řidič třeba něčím rozptýlen, mohlo to dopadnout opravdu špatně. Podle dostupných informací se však cyklistovi podařilo křižovatkou projet bez úhony.

Kromě toho, že projížděním křižovatky na červenou cyklista doslova riskuje život, je takové konání u nás přestupkem s pokutou 2500–5000 korun. Pokud se řidič – a cyklista je také řidičem, ač nemotorového vozidla – něčeho takového dopustí dvakrát během 12 měsíců, k pokutě se přidává zákaz řízení na měsíc až půl roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám