Hlavní obsah

Connect dodávkou roku 2003

Novinky, Jaroslav Šimek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Ford Transit Connect si zjevně získal odborné motoristické novináře píšící o užitkových vozidlech, kteří zasedají v porotě renomované ankety "Van of the Year". Ti totiž zcela jednoznačně rozhodli, že držitelem prestižního titulu "Van of the Year 2003" se stane právě tento ford.

Článek

Dvacetičlenná porota Asociace redaktorů specializujících se na užitkové a speciální automobily (ACE) udělila novému Fordu Transit Connect rekordních 126 z celkem 140 možných bodů. Všech 20 porotců zařadilo Transit Connect na první místo, přičemž u jednoho porotce sdílel Connect své prvenství s dalším vozem.

Umění naslouchat zákazníkům

Nový přírůstek rodiny užitkových modelů značky Ford navázal na úspěch svého většího sourozence Ford Transit, který se titulem "Van of the Year" ozdobil pro rok 2001, když od odborné jury získal celkem 112 bodů.

"Ford, na rozdíl od většiny konkurentů, nekoncipuje své užitkové modely pouze jako více či méně přizpůsobené deriváty osobních automobilů. Výsledkem jsou nekompromisní užitkové vozy plné vyspělé technologie, jež jim propůjčuje ve všech ohledech špičkové vlastnosti," vysvětluje Pieter Wieman, předseda poroty soutěže "Van of the Year". "Nový Ford Transit Connect se vyčleňuje ze škály konkurentů právě svou koncepcí, je evidentní, že tento vůz byl od počátku vyvíjen a konstruován jednoznačně jako užitkové auto. Další výhodou je, že Transit Connect se vyrábí a nabízí v celé řadě provedení - s kratším i delším rozvorem, vysokou nebo nízkou střechou. Díky tomu může jediná modelová řada pokrýt požadavky nejrůznějších zákazníků."

Odborní novináři, specialisté na užitkové vozy, okamžitě zaregistrovali, že konstruktéři automobilky Ford při vývoji modelu Transit Connect pečlivě naslouchali přáním a požadavkům malých i velkých zákazníků ze všech koutů Evropy. "Díky tomu lze v konstrukci modelu Transit Connect najít celou řadu chytrých a praktických řešení, která usnadňují ovládání a zvyšují funkčnost i bezpečnost tohoto vozu," říká Pieter Wieman.

"Stačí ujet s Transitem Connect jen několik málo kilometrů, abyste ocenili, jaké úsilí specialisté Fordu věnovali jeho řízení a zavěšení kol, brzdám a všeobecně jízdním vlastnostem. Tento užitkový vůz se na silnici chová jako moderní osobní automobil," uzavírá Pieter Wieman.

Řada provedení

"Vítězství Transitu Connect v anketě "Evropská dodávka roku 2003" je pro nás velkým zadostiučiněním," říká Martin Leach, prezident Ford of Europe. "Zcela záměrně jsme tomuto modelu dali rodové jméno Transit, což už je mezi provozovateli užitkových automobilů uznávaný pojem, ztělesňující spolehlivost, funkčnost a kvalitu. Je symbolické, že Transit Connect získal své ocenění dva roky po velkém modelu Transit."

Ford Transit Connect je od pohledu výkonným užitkovým automobilem. Tento vůz nevznikl pouhým konstrukčním odvozením od osobního modelu, ale od počátku byl vyvíjen jen jako plnohodnotný užitkový vůz. "Transit Connect kombinuje robustnost a spolehlivost většího Transitu s nízkými provozními náklady, funkčností, přizpůsobivostí a bezpečností malého dodávkového automobilu," říká Paul Morel, ředitel divize užitkových modelů společnosti Ford of Europe.

Ford Transit Connect se vyrábí ve dvou délkách rozvoru, zákazníci mohou volit provedení s normální nebo zvýšenou střechou. O pohon se starají dva turbodiesely shodného objemu 1,8 l, vybavené technologií přímého vstřikování paliva "commonrail", které jsou naladěny na výkon 75 k, resp. 90 k. Pro zájemce o zážehový agregát je připravený motor o objemu 1,8 l a výkonu 115 k.

I osobní verze

Zákazníci si mohou detailně určit provedení svého vozu, např. konstrukci přepážek, počet bočních posuvných dveří, v nabídce je i celá řada nosičů atd. Ford Transit Connect vyniká i svou bezpečnostní výbavou, která může zahrnovat např. čelní i boční airbagy nebo protiblokovací systém brzd (ABS).

Pro zákazníky, kteří hledají praktickou dodávku pro své podnikání a zároveň by ji chtěli využívat i jako osobní rodinný automobil, je připravená verze Ford Tourneo Connect. Tento model dokáže v pracovních dnech sloužit jako výkonný pomocník ve firmě a o víkendu vyveze celou rodinu pohodlně na výlet nebo v létě na dovolenou.

Vozy Ford Transit Connect se vyrábějí v novém moderním závodě automobilky Ford v Turecku ve městě Kocaeli, které leží asi 80 km východně od Istanbulu. Výroba se rozjela už začátkem loňského léta. Connecty se nyní už prodávají v Turecku a ve Velké Británii. Na ostatních evropských trzích se objeví v nejbližší době.

Do České republiky se Ford Transit Connect bude dovážet v provedení LWB, tedy s dlouhým rozvorem. Již v tomto čtvrtletí na české silnice vyjedou první vozy jak v dodávkové, tak osobní verzi. Dodávka se bude prodávat v cenách do 399 900 Kč (bez DPH), osobní provedení Tourneo od 513 500 Kč (s DPH).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám