Hlavní obsah

Čínská automobilka nabízí baterii jako službu, zlevní tím elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská firma, která se specializuje na elektromobily, značka Nio, představila nový program „Baterie jako služba“, díky níž má být nákup elektrických aut podstatně levnější. Vynechá prodej drahé baterie.

Foto: NIO

Nio Eve Concept

Článek

Služba se oficiálně jmenuje „Battery As A Service“ a v podstatě znamená to, že značky Nio nechá své zákazníky koupit elektromobil bez baterie, díky čemuž je jejich finální produkt o značnou část levnější.

Volkswagen ID.4 doprovodí Škodu Enyaq, výroba před zářijovou premiérou odstartovala

AutoMoto

Zákazníka ale pochopitelně o zdroj napájení elektromobily neochudí. Pronajmou mu totiž takovou baterii, jaká se mu bude hodit. S odpovídajícími parametry pro požadovaný dojezd nebo výkon vozidla. Zároveň budou mít majitelé elektromobilů Nio možnost baterii pravidelně měnit, aby byla pořád v té nejlepší kondici a přinášela stále stejnou kapacitu i výkony.

Nio slibuje, že každý ze zákazníků ušetří na koupi v přepočtu asi 10 tisíc dolarů, tedy přibližně asi 250 tisíc korun. Služba bude k dispozici prozatím pouze v Číně s tím, že se cena měsíční zápůjčky baterie bude pohybovat okolo 3500 korun.

Nio již dosáhlo homologace vozidel bez baterie, a dokonce už došlo i k prvnímu prodeji auta bez baterie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám