Hlavní obsah

Chrysler na prodej za devět miliard dolarů

FRANKFURT

Automobilka DaimlerChrysler by za prodej své americké součásti Chrysler mohla získat šest až devět miliard dolarů, tedy 126 až 189 miliard Kč. S odkazem na dobře informované zdroje to napsal německý list Welt am Sonntag.

Článek

Odhad listu je vyšší než odhady fondů soukromého kapitálu, které mají o Chrysler zájem. Fondy nejčastěji hovoří o ceně pět miliard dolarů.

Welt am Sonntag napsal, že fond Cerberus Capital Management v pátek podal nabídku na převzetí Chryslera. List Detroit News v této souvislosti uvedl, že nabídku se chystá podat rovněž fond Blackstone Group a kanadský výrobce autodílů Magna International.

Blackstone se pro účely nabídky na převzetí Chryslera pravděpodobně spojí se společností Centerbridge Partners. Podle neoficiálních informací stojí oba podniky za nynějším šéfem Chryslera Tomem LaSordou a patrně budou chtít mít vliv na řízení podniku, místo aby se snažily o změny ve vedení.

Příliš velké sousto pro investory

Chrysler je čtvrtou největší automobilkou v USA a do její skupiny patří i značky Jeep, Chrysler a Dodge. O prodeji Chryslera se spekuluje delší dobu, management se ale jasněji vyjádřil až letos v únoru. Ředitel mateřské firmy Dieter Zetsche řekl, že v úvahu připadají všechny možnosti.

Podle některých zdrojů je však prodej Chrysleru zatím jen čirou spekulací. Cena je dost vysoká na to, aby si tyto peníze mohlo dovolit nabídnout více subjektů. Navíc automobilka Chrysler v poslední době moc pozitivních zpráv směrem k případným zájemcům nevysílá. Prodeje jsou velmi slabé (i když se za poslední půlrok konečně zvýšily), jejich kvalita je i v USA považována za podprůměrnou a cena výroby jednoho vozu je v porovnání s konkurencí (např. Ford) vyšší.

DaimlerChrysler bude mít ve středu v Berlíně valnou hromadu. Akcionáři se tedy budou chtít dozvědět další podrobnosti o osudu americké součásti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám