Hlavní obsah

Bude takto vypadat elektrická Jawa? Indický designér navrhl mix klasiky a moderny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třebaže u motocyklů není tlak na elektrický pohon tak velký, sem tam se nějaká elektromotorka objeví. V roce 2022 má jedna přijít i z Indie pod značkou Jawa nebo Yezdi – a takhle by podle indického designéra mohla vypadat.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Jawa (Ilustrační foto)

Článek

Původně česká a nejen u nás pořádně slavná značka motocyklů Jawa nyní funguje v Indii, vlastněná firmou Classic Legends, která je dceřinou společností Mahindry. A podle informací indického Electric Vehicle Webu se tamní zákazníci mohou těšit na elektrický kousek.

Firma Classic Legends vlastní také značku Yezdi, kterou od roku 1973 používala firma Ideal Jawa – indický výrobce motorek Jawa, fungující v letech 1960–1996. A právě buď pod značkou Yezdi, nebo pod značkou Jawa má v roce 2022 přijít na trh, přinejmenším indický, elektrická motorka.

Zmíněný web rekrutoval designéra Sreejitha Krishnana, aby navrhl, jak by taková motorka mohla vypadat. Ten si vybral značku Jawa a výsledek vidíme na ilustracích.

Je téměř dokonalou kombinací historického designu Jawy a elektrického pohonu. Místo spalovacího motoru je baterie s náznakem žeber, jako by měla vzduchem chlazený motor, a elektromotor v zadním kole zase připomíná velkou bubnovou brzdu.

První motocykl Jawa se představil přesně před 90 lety

AutoMoto

Dokonce je tu i kapkovitá „nádrž” a po vzoru elektrických aut se právě zde motorka dobíjí. Tachometr je umístěn v kapličce světlometu, tenké modré linky stroji dodávají elektrický nádech.

Technická data stroje designér nepřipojil, a navíc tyto ilustrace v žádném případě nejsou potvrzením, že elektrická Jawa skutečně vznikne. Pokud by k tomu ale došlo, takovýto retro design by vůbec nebyl k zahození.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám