Hlavní obsah

Bude nástupce Audi R8 elektrický? Má se objevit za tři roky

Je vám divné, proč v době přeplňování a downsizingu má Audi R8 stále atmosférický desetiválec? Současná druhá generace tohoto supersportu možná bude poslední konvenční, alespoň dle informací britského magazínu Car, který cituje „zdroje z Ingolstadtu”, města, kde značka Audi sídlí.

Foto: Audi

Současná generace Audi R8 po faceliftu v roce 2018

Článek

Rodina Audi e-tron se má v roce 2022 rozrůst o e-tron GTR, který má být elektrickým nástupcem modelu R8. Ten se ve své druhé generaci prodává od roku 2015 a výhradně s 5,2l desetiválcem a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou S-Tronic.

Technickým základem nástupce má být platforma J1, na níž stojí Porsche Taycan. Má mít tři elektromotory o kombinovaném výkonu 680 koní, zrychlení na stovku má být o něco víc než dvě vteřiny a dojezd na jedno nabití má přesahovat 480 kilometrů.

Foto: Porsche

Nástupce Audi R8 má sdílet platformu J1 s Porsche Taycan (na obrázku).

Poměrně standardní je i pohon všech kol a hliníkové monokokové šasi. Hovoří se však i o tom, že 95kWh baterie budou typu solid state, tj. s pevným elektrolytem. Ty slibují vyšší energetickou hustotu ve srovnání s dnes běžně používanými lithium-iontovými bateriemi. A také má být možno je nabíjet bezdrátově.

„Audi Sport musí mít elektromobilitu, naše ikony se musí stát elektrickými. Diskutujeme o sportovních autech a vozech RS – budou se muset posunout k elektromobilitě,” uvedl pro magazín Car Hans-Joachim Rothenpieler, šéf výzkumu a vývoje u Audi. Dodal, že e-tron GT, který přijde koncem roku 2020, je prvním krokem.

Reklama

Výběr článků

Načítám