Hlavní obsah

Britové si za deset let nekoupí nové auto se spalovacím motorem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spekulace z minulého týdne, které mluvčí Downing Street odmítl komentovat, se naplňují. Británie zakáže prodej nových osobních a dodávkových aut s naftovým a benzinovým pohonem už od roku 2030, což je o pět let dříve, než plánovala. Oznámil to premiér Boris Johnson.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vláda podle Johnsona v rámci takzvané zelené průmyslové revoluce, do které chce investovat asi 12 miliard liber (355 miliard Kč), počítá do roku 2030 se vznikem 250 000 nových pracovních míst v energetice, dopravě a technologickém sektoru.

„Nyní je čas pro zelené oživení s vysoce kvalifikovanými pracovními místy, která lidem poskytnou uspokojení z vědomí, že činí zemi čistší, zelenější a krásnější,” napsal premiér ve sloupku, který otiskl ekonomický list Financial Times.

Foto: Pippa Fowles / 10 Downing Street, Reuters

Boris Johnson před kanceláří premiéra

Británie původně v rámci snahy o snižování emisí skleníkových plynů plánovala zakázat prodej nových vozů na benzin a naftu od roku 2040. Již v únoru ale Johnson termín posunul na rok 2035.

Automobilky mají z dalšího uspíšení zákazu obavy, ambiciózní podle nich byl už původní termín.

Vláda podle britského Autocaru povolí některým hybridním automobilům a dodávkám, „které dokážou ujet značnou vzdálenost, kdy z výfuku nevyjde žádný uhlík”, prodej i o pět let později, tedy do roku 2035.

I když zatím není jasné, co představuje „významnou vzdálenost“, je pravděpodobné, že předpisy umožní prodej plug-in hybridních aut, nikoli však takzvaných full hybridů bez možnosti externího dobíjení.

Británie zvažuje kvůli elektroautům zpoplatnit silnice

Evropa

Vládní plány kromě zákazu prodeje benzinových a naftových aut zahrnují také například podporu využívání jaderné a větrné energie. Cílem vlády je rovněž učinit z jízdy na kole a z chůze atraktivnější způsoby cestování, píše server BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám