Hlavní obsah

Bosch údajně spolupracoval s Volkswagenem na falšování emisí

Německý dodavatel automobilových součástek Robert Bosch se podílel na plánu automobilky Volkswagen obcházet americké zákony o emisích. Uvedli to podle agentury Reuters právníci amerických majitelů naftových aut značky Volkswagen s nadměrnými emisemi. Společnost Robert Bosch byla prý v tomto dlouhodobém podvodném plánu „vědomým a aktivním účastníkem”.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Aférou s falšováním emisí koncernu Volkswagen u vznětových motorů byla zasažena i Škoda Auto.

Článek

Právníci dotčených majitelů vozů se u soudu v San Francisku odvolali na dokumenty, které prý žalující straně předala sama automobilka. Většina obvinění vůči společnosti Robert Bosch však vzhledem k důvěrnému charakteru těchto materiálů zůstává pod zámkem, uvedli právníci žalující strany.

„Bosch hrál v tomto podvodném podniku klíčovou roli a pěkně z toho profitoval," stojí podle agentury Reuters v soudních spisech. Mluvčí společnosti Bosch bez dalších podrobností uvedla, že firma bere obvinění vážně a spolupracuje s několika institucemi.

Volkswagen se k věci odmítl vyjádřit. Uvedl pouze, že na mnohamiliardové urovnání žaloby kvůli skandálu kolem falšování testů emisí v jeho vozech to nebude mít žádný vliv.

Formální obvinění vůči společnosti Bosch zatím vzneseno nebylo. Bosch vyrábí řídící jednotku motoru, kterou využívají někteří přední světoví výrobci aut včetně německého Volkswagenu. Zodpovědnost za to, jak je software využit pro regulaci výfukových zplodin a spotřeby paliva, ale podle firmy leží na výrobcích aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám