Hlavní obsah

BMW začne od září prodávat v Číně elektromobily

Německá automobilka BMW začne v září dodávat na čínský trh elektromobily. Oznámil to prezident čínské divize společnosti Karsten Engel. Předběžné objednávky podle něj naznačují, že poptávka po těchto vozech bude vyšší než nabídka.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

BMW i3

Článek

BMW bude zpočátku prodávat elektromobil i3 a hybridní sportovní vůz i8 pouze ve čtyřech čínských městech. Letos bude navíc prodej omezen pouze na tisíc vozů. Model i3 bude možné pořídit od 450 tisíc jüanů (asi 1,5 miliónu korun).

BMW minulý měsíc předvedla model i3 na pekingském autosalonu. O zkušební jízdu v tomto voze podle Engela požádalo více než 28 tisíc lidí.

Peking si podle agentury Reuters dal za cíl, aby po čínských silnicích do roku 2020 jezdilo pět miliónů vozů s elektrickým či hybridním pohonem. Plán má pomoci snížit emise i závislost Číny na dovozu ropy.

S elektromobily se v Číně snaží prorazit i konkurence. Například americká automobilka Tesla Motors letos na čínský trh uvedla elektromobil Model S, jehož cena začíná na 648 tisících jüanech (2,1 miliónu korun). Na trhu s elektrickými vozy se v Číně hodlají prosadit také například německé automobilky Volkswagen a Daimler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám