Hlavní obsah

BMW X2 může být i zadokolkou

BMW oficiálně potvrdilo fakt, že nový crossover X2 s plug-in hybridním pohonem dostane stejné elektrifikované pohonné ústrojí jako faceliftovaný model X1 z roku 2019. To znamená, že na benzín bude předokolkou, na elektřinu zadokolkou.

Foto: BMW

Plug-in hybridní BMW X2 xDrive25e zatím vidíme jen zezadu.

Článek

Krok, který většina odborníků od BMW očekávala, je součástí dlouhodobého plánu skupiny okolo německé automobilky snížit emise CO2. Nová X2 s plug-in hybridním pohonem by měla na trh dorazit pravděpodobně ve druhé polovině letošního roku.

BMW představuje plug-in hybridní X1. Na město má stačit baterie

AutoMoto

Ono pohonné ústrojí převzala X2 xDrive25e od plug-in hybridní X1, která stojí na stejné platformě UKL2. Jeho spalovací základ tvoří 1,5l benzínový agregát o třech válcích, výkonu 125 koňských sil a točivém momentu 220 N.m.

Elektrický motor nabízí 95 koní a 165 N.m a čerpá energii z 10kWh lithium-iontové baterie. Je umístěn u zadní nápravy a pohání právě jen zadní kola. To znamená, že i vůz na této platformě může být zadokolkou, přepnete-li do režimu čistě elektrické jízdy.

Foto: BMW

Elektrifikovaná X2 má stejné pohonné ústrojí, jako plug-in hybridní X1 (na snímku).

Oba motory dohromady znamenají, že elektrifikovaná X2 dosahuje kombinovaného výkonu 220 koňských sil a točivého momentu 385 N.m, což je dost na to, aby crossover zvládl zrychlit z 0 na 100 km/h za 6,8 sekundy a maximálně mohl jet až 195 km/h. Plug-in hybridní X2 umí fungovat i jen na elektřinu. V tomto módu je maximální rychlost 135 km/h a baterie má stačit k ujetí vzdálenosti až 57 kilometrů.

Autem roku 2020 v ČR je BMW řady 3

AutoMoto

BMW bude model X2 xDrive25e dodávat výhradně s pohonem všech čtyř kol ve smyslu naznačeném výše - nápravy nejsou spojeny hřídelí, spalovací motor tak bude mít na starost pohon předních kol a elektromotor těch zadních. Vpředu má automobil šestistupňovou automatickou převodovku Steptronic, na zadní nápravě pracuje jednorychlostní převodovka, jak je u elektropohonů běžné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám