Hlavní obsah

BMW představila první německý model Rolls-Royce

ČTK, Jiří Majstr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Německá automobilka BMW dnes v Anglii představila svůj první model Rolls-Royce. Motoristická Británie už několik dní debatuje o tom, zda jde skutečně o Rolls-Royce nebo prostě o velké BMW.

Foto: Juventus Karviná

Vystoupení mažoretek.

Článek

Obě známé britské luxusní značky nyní vlastní Němci. Zatímco Rolls-Royce patří BMW, Bentley je ve stáji Volkswagenu. Královna Alžběta jezdila tradičně v Rolls-Roycech, ale loni si pořídila nový Bentley. Korunní princ Charles byl nedávno dvěma poslanci kritizován, že si koupil místo amerického Vauxhallu německé Audi.

Pod kapotou nového vozu Rolls-Royce, na níž nadále září známá soška, je motor V12 o výkonu 338 kW a o bsahu 6,75 litru, speciálně vyvinutý pro tento model. Automobil je vybaven šestistupňovou automatickou převodovkou.

Zrychlení z nuly na100 km/h uvádí výrobce na 5,9 sekundy. Nejvyšší rychlost je 240 km/h. Spotřeba je 11 litrů na100kmmimo město a 24,6 litru na100 kmve městě. Spotřeba však nepatří k hlavním starostem lidí, kteří kupují auta v této třídě.

Rolls-Royce váží prázdný 2,5 tuny, je dlouhý 5834 mm, vysoký 1632 mm a široký 1990 mm. Zavazadlový prostor má 460 litrů, takže se do něj pohodlně vejdou čtyři sady golfových holí. K otočení potřebuje kruh o průměru skoro 14 metrů.

Zadní dveře se otevírají dozadu, takže cestující mají pohodlnější vystupování a řidiči blíže ke klice. Vnitřní vybavení je vyrobeno v Británii, ale motor si Němci vyrábějí sami v továrnách BMW. Cena za to vše je přes 200.000 liber, tedy přes deset milionů korun.

Dnes také bylo oznámeno, že vůz bude prodáván pod značkou Phantom. "Nový Phantom je perfektní kombinace tradičního mistrovství a moderní techniky," řekl ředitel automobilky Rolls-Royce Tony Gott. Smyslem vývoje bylo podle BMW dát světu nejlepší auto, jaké je dnes možno postavit.

Automobilka hodlá prodat ročně tisíc vozů Phantom prostřednictvím asi 60 prodejců ve světě. Veřejnost bude moci automobil prvně spatřit za tři dny v Detroitu. Ve Spojených státech se očekává velký zájem a Británie by měla zůstat druhým největším trhem. Dalším významným teritoriem pro luxusní vozy je nyní Čína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám