Hlavní obsah

BMW M3 sedan: sport pro celou rodinu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se představilo BMW M3, jen chvíli se snažili představitelé automobilky mlžit, že tentokrát bude jen verze kupé. Moc lidí jim to ale nevěřilo. Také není co, vždyť sedan se představil právě nyní.

Článek

Je spousta zákazníků, kteří rádi sportovnější svezení, ale přitom nechtějí nic ubrat z využitelnosti vozu. Naložit několik zavazadel, manželku a dvě děti není v kupé zrovna moc příjemná záležitost. To do sedanu se všichni vejdou mnohem lépe.

Proto i v této generaci BMW 3 se představuje sportovní verze M. Ta má pod kapotou lahůdkový vidlicový osmiválec o objemu čtyři litry. Maximální výkon se šplhá na 309 kW a agregát točí až do 8400 ot./min. Točivý moment pak má hodnotu 400 N.m při 3900 ot./min.

Automobil disponuje šestistupňovou převodovkou s elektronicky hlídanou teplotou oleje a dvojicí kotoučů ve spojce pro lepší rozložení zátěže.

Automobil dokáže jet maximálně rychlostí 250 km/h, což je tradičně dílo elektronického omezovače, jinak by mohl vůz atakovat v klidu 280 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne automobil za 4,9 s (kupé za 4,8 s). Vůz se podle tabulek spokojí s 12,5 litry Naturalu na 100 km v kombinovaném provozu.

Samozřejmě, že sedan potřeboval více úprav, než jen nasazení nového motoru a převodovky. Bylo nutné o něco zvětšit rozchod kol, nasadit lepší elektroniku hlídání prokluzu, stability a na zadní nápravě pracuje speciální M diferenciál, který má sportovní charakteristiku zvýšené svornosti a v případě potřeby se může elektrohydraulicky zcela uzavřít.

Anketa

Které BMW M3 byste si raději pořídili?
Coupé
41,2 %
Sedan
58,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 592 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové technické informace o BMW M3

BMW M3 je pro mnohé z automobilových fanoušků naprostý vrchol automobilové blaženosti. Na ženevském autosalonu se představil zatím jen koncept, který však...

BMW představilo oficiálně M3

Již třetí článek o BMW M3 znamená, že značka má skvělou marketingovou strategii. O voze se stále píše a pořád je co. Tento článek je poslední z řady...

Konec dohadům - AMG C63 AMG je venku

Audi RS4 a BMW M3 mají nového konkurenta. A ne ledajakého. Je to Mercedes z dílny AMG. Jeho výkon 450 koní dokáže audině i BMW asi pořádně zamotat hlavu. Vždyť...

Výběr článků

Načítám