Hlavní obsah

Biden chce elektrifikovat vládní flotilu čítající 645 tisíc aut

Americká federální vláda má obrovský vozový park, který v roce 2019 čítal celkem téměř 650 tisíc aut. Nově zvolený prezident Joe Biden plánuje všechny nahradit elektrickými vozidly.

Foto: Ford

Ford Mustang Mach E

Článek

Oznámení bylo učiněno v rámci tiskové konference oznamující výkonnou objednávku administrativy „Buy American“. Jak název napovídá, flotila bude nahrazena elektromobily vyrobenými v Spojených státech.

„Federální vláda vlastní obrovskou flotilu vozidel, kterou nahradíme čistými elektrickými vozidly vyrobenými americkými pracovníky právě tady v Americe,” řekl Biden s tím, že „společně to bude největší mobilizace veřejných investic do nákupu, infrastruktury a výzkumu a vývoje od druhé světové války”.

Volkswagenu by podle šéfa koncernu více vyhovoval Biden, kvůli podpoře elektromobility

AutoMoto

Podrobnosti plánu nebyly uvedeny, jasná není ani časová osa plánu, takže dosavadní vozidla se spalovacími motory by mohla být jednoduše nahrazena elektromobily postupně. Od koho vláda nakupuje vozidla, také nebylo zveřejněno.

Výrobu elektromobilů ve Spojených státech v současnosti realizuje řada značek, včetně například Fordu, GM, Rivianu či Tesly.

Největší podíl ve vládní flotile mají klasické civilní vozy, kterých má být asi 245 tisíc, součástí celkového čísla jsou ale například i pick-upy či dodávky. Jen flotila pošty čítá 225 tisíc vozidel. Součástí plánu je elektrifikace také 173 000 armádních vozidel bez bojových speciálů.

Američan si koupil nové auto. Den poté mu volali, že ho má vrátit

AutoMoto

Zmíněné rozhodnutí je součástí plánu administrativy přidat milion pracovních míst v automobilovém sektoru. Prezident uvedl, že chce „postavit Ameriku do pozice světového lídra ve výrobě elektrických vozidel a jejich vstupních materiálů a dílů“.

To se rozšíří i na infrastrukturu, protože prezidentův plán vyžaduje investici v miliardách do instalace 550 tisíc dobíjecích stanic pro elektromobily v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám